Mitt i Sigtuna

Därför har du fyra Fack i sopkärlet

När du slänger dina sopor har EU-besluten banat vägen. Från förslag till verklighet är det långt, men nu ska du få närmre till återvinnin­gen. EU-VÄGEN. Från ett direktiv i Bryssel till sopkärl utanför dörren

- Gustav Ohlén gustav.ohlen@mitti.se

Från att ett förslag i Bryssel blir lag i Sverige är processen lång. Men förr eller senare sipprar de nya reglerna hela vägen ner till Sigtuna kommun och invånarnas vardag.

På frågan hur EU-lagstitnin­gen påverkar det politiska arbetet i kommunen har Olov Holst, kommunstyr­elsens ordförande (M), två svar: Å ena sidan är kommunen hårt bunden till EU-lagar. Men å andra sidan är det inget han märker av till vardags, etersom kommunens arbete först och främst regleras av svensk lag.

Raka vägen från Europa

– Det påverkar ingenting alls och jättemycke­t. Vi är helt beroende av lagstitnin­g, men vi ser inte om EU-lagstitnin­gen är grunden, säger han.

Ett exempel är de soptunnor med fyra fack som dykt upp i kommunen.

Nu kan boende sortera papp och förpacknin­gar direkt utanför dörren. Och det tack vare det nya förpacknin­gsdirektiv­et som säger att 70 procent av alla förpacknin­gar ska vara återvinnin­gsbara 2030 – ett direktiv som kommer raka vägen från Bryssel.

Enligt EU ska alla medlemslän­der underlätta återvinnin­g och Sverige har valt att göra det genom att kräva fastighets­nära återvinnin­g från kommuner. – Insamling av papper och förpacknin­gar har vi hat väldigt länge. Men att det ska göras fastighets­nära är nytt, det vill säga att man lyttar containrar­na på gatan närmre konsumente­rna, säger David Langlet, professor i miljörätt på Uppsala universite­t.

– Hela avfallslag­stitningen är väldigt präglad av EU. Deinitione­n vad som är avfall är nästan uteslutand­e genomföran­de av olika EU-direktiv, fortsätter han.

Det påverkar ingenting alls och jättemycke­t.

Blir tokfullt

Även om sopkärlen ska göra det enklare att sortera sitt skräp har de kritiserat­s av boende. Klagomålen handlar för det mesta om att facken är oproportio­nerliga, eller att kärlen töms för sällan.

– Förpacknin­gar töms var fjärde vecka och jag förstår att folk blir irriterade. Det blir ju tokfullt men för oss gör det inte så mycket, säger Soia Olofsgård som bor i en villa i Brännbo.

Däremot förstår hon kärlens syte.

– Direktiv behövs ju. Man behöver ju tvingas göra förändring­ar för att förändring­ar ska ske, annars kör man i sina

hjulspår. Om man måste sortera blir det ler som sorterar, säger hon.

Viktigt att påverka

Här bredvid kan du läsa om hur mycket EU-valet påverkar vardagen i Sverige. Cirka hälften av alla punkter i en fullmäktig­edagordnin­g påverkas direkt eller indirekt av beslut på EU-nivå. I valet 2019 var det 47 procent av röstberätt­igade Sigtunabor som gick till urnan, enligt valmyndigh­eten.

– Det klart att det man gör i EU påverkar oss. Så det är viktigt att vi kan påverka nere i EU så man inte fattar beslut som är negativa för Sigtuna eller Sverige i stort, säger Olov Holst (M).

 ?? ?? Sofia Olofsgård slänger sopor i sin fyrdelade soptunna. En soptunna som har sin bakgrund i EU:s nya förpacknin­gsdirektiv, som förpacknin­gar ska vara återvinnin­gsbara 2030.
Sofia Olofsgård slänger sopor i sin fyrdelade soptunna. En soptunna som har sin bakgrund i EU:s nya förpacknin­gsdirektiv, som förpacknin­gar ska vara återvinnin­gsbara 2030.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Olov Holst (M), kommunstyr­elsens ordförande.
FOTO: PRESSBILD Olov Holst (M), kommunstyr­elsens ordförande.
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Enligt de nya föreskrift­erna ska återvinnin­g av förpacknin­gar och returpappe­r bli fastighets­nära. Det innebär att alla fastighete­r ska ha tillgång till återvinnin­g i anslutning till fastighete­n.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Enligt de nya föreskrift­erna ska återvinnin­g av förpacknin­gar och returpappe­r bli fastighets­nära. Det innebär att alla fastighete­r ska ha tillgång till återvinnin­g i anslutning till fastighete­n.
 ?? FOTO: GUSTAV OHLÉN ?? Europaparl­amentet är en av de tre institutio­ner som samarbetar när en ny lag ska skrivas. Hit skickas 21 svenska parlamenta­riker som väljs under EU-valet den nionde juni.
FOTO: GUSTAV OHLÉN Europaparl­amentet är en av de tre institutio­ner som samarbetar när en ny lag ska skrivas. Hit skickas 21 svenska parlamenta­riker som väljs under EU-valet den nionde juni.
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? säger att 70 procent av alla
FOTO: MALIN LÖVKVIST säger att 70 procent av alla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden