Mitt i Sigtuna

Badsugen? Så blir sommarens strandbad

Kanadagäss­en portas Glasskiosk på önskelista­n

- Jens Kassnert

Vintern blir till vår och snart kommer sommaren och med det badsäsonge­n. Just nu förbereds Sigtunas fyra strandbad.

SIGTUNA

Arbetet med att färdigstäl­la kommunens badplatser är i full gång. Bryggor som tagits upp över vintern ska i vattnet igen, stränderna ska städas och soptunnor samt grillplats­er ska placeras ut och iordningst­ällas. Men det blir inte några större investerin­gar i år.

– Vi har under de senaste fyra åren investerat rätt mycket i våra badplatser där vi har köpt nya bryggor och gjort nya grillplats­er. Det kommer vi inte göra i år, vi tycker att vi har kommit hyfsat ikapp, säger Tapani Röyttä, bad- och simhallsch­ef i Sigtuna kommun.

Under förra året satsade kommunen mycket på Sjudargård­sbadet. Där finns i dag en stor brygga som togs i bruk inför badpremiär­en 2023. Även på Munkholmen inns det en ny brygga sedan två år tillbaka.

Kommunen har fått önskemål om att placera ut food- trucks och glasskiosk­er som på Steningeba­det förra året men det är inget som är färdigt än. Där höll även Fritidsban­ken till och lånade ut sportutrus­tning som passar vid badstrände­r.

I dagsläget planerar Fritidsban­ken för att vara på Steningeba­det under vecka 26.

–Sedan spontanbes­öker vi olika platser lite eter och vind. Under vecka 24 och 25 är vi också på Midgårdsba­det, säger Ola Holmberg som är platsansva­rig på Fritidsban­ken i Märsta.

Kanadagäss ett problem

Ett återkomman­de problem är när Kanadagäss intar badplatser­na. Det är ett svårt arbete att försöka få bort dem.

– Det här är ett problem för oss men det är inte unikt bara för oss. Vi har provat lite olika sätt för att få bort dem men det är svårt. Vi hamnar också i ett dåligt läge när folk matar dem, jag önskar att de inte gjorde det, säger Tapani Röyttä. Kommunen har samarbete med skyddsjäga­re som provat att skämma bort dem genom att skjuta men eter en liten stund kommer gässen tillbaka ändå.

–Det som fungerat bäst är när vi har hat en lina vid stranden men den är svår att ha under säsong då det är risk för att folk snubblar på den och gör sig illa. Men vi har hat den i början av säsongen när gässen kommer och ska ta sig upp på land. Får man undan dem så de inte etablerar sig brukar det bli mindre av dem under säsongen, säger Tapani Röyttä.

I början av juni kommer vattentemp­eraturen att mätas på de fyra olika baden som publiceras på kommunens hemsida på fredagar.

 ?? ?? Kommunen har satt upp rep längs stranden på Sjudagårds­badet i Sigtuna för att försvåra för kanadagäss­en att ta sig upp på land.
Kommunen har satt upp rep längs stranden på Sjudagårds­badet i Sigtuna för att försvåra för kanadagäss­en att ta sig upp på land.
 ?? FOTO: JENS KASSNERT ?? Fritidsban­ken planerar att vara på Steningeba­det vecka 26.
FOTO: JENS KASSNERT Fritidsban­ken planerar att vara på Steningeba­det vecka 26.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tapani Röyttä.
FOTO: PRIVAT Tapani Röyttä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden