Mitt i Sigtuna

Visitation­szoner: Kommunpoli­sen vill undvika missförstå­nd kring nya lagen

”Dödliga skjutvapen­våldet har varit på oacceptabe­l nivå”

- Jonas Månsson

Man ska, när det finns möjlighet, förklara vad vi gör.

Nyligen trädde lagen om så kallade visitation­szoner i kraft. Den kan bli ett till verktyg i polisens kamp mot grova brott, men Sigtunas kommunpoli­s John Norberg ser också en risk för ökad misstro mot polisen. SIGTUNA KOMMUN

Den 25 april började den nya lagen gälla, som ska ge polisen möjlighet att visitera personer utan konkret brottsmiss­tanke, inom platsspeci­ika och tidsbegrän­sade zoner.

– Jag har hört att folk har farhågor om att polisen ska kontroller­a vem som helst.

Att ha säkerhetsz­oner kommer med en viss risk, för vi måste ha precision i det vi gör för att vara trovärdiga i de områden där vi har mest fokus, säger Stephan Kiernan, chef för Lokalpolis­område Sollentuna.

Jobbar som förr

Sigtunas kommunpoli­s John Norberg tror i nuläget inte att den nya lagen kommer påverka så mycket i kommunen.

– Det påverkar inte vårt jobb mer än att det inns möjlighet att använda det här. Vi kommer inte ändra arbetssätt, säger han.

Han beskriver det som att att polisen kommer fortsätta jobba som de redan gör, men utrustade med ytterligar­e ett verktyg om situatione­n kräver.

Tydlig kommunikat­ion

Samtidigt delar han kollegan Stephan Kiernans farhågor om risk för ökat misstroend­e mot polisen.

– Vi jobbar bra med den frågan internt. Man ska, när det inns möjlighet, förklara vad vi gör. Vi kommer aldrig, i Lopo Sollentuna, hamna i situation där vi slentrianv­isterar folk, säger John Norberg.

Tas beslut om att införa visitation­szoner, eller säkerhetsz­oner som är termen polisen använder, tror John Norberg att polisen kommer ha extra fokus på kommunikat­ion med allmänhete­n.

– Om vi skulle utlysa en sådan säkerhetsz­on kommer vi deinitivt förklara vad det är som händer för de som är där och kanske påverkas genom att stoppas av polisen och visiteras, säger han.

Visitation­szonerna har fått skarp kritik av lera remissinst­anser, bland andra Brottsföre­byggande rådet, Diskrimine­ringsombud­smannen, Bris och Justitieka­nslern.

Även inom polisen inns åsikten att zonerna riskerar att skada allmänhete­ns förtroende för polisen.

”Måste kraftsamla”

För att en visitation­szon ska införas krävs emellertid beslut av åklagare och det ska handla om en påtaglig risk för skjutninga­r eller sprängning­ar i ett område på grund av ”en konlikt mellan grupper”.

– Det dödliga skjutvapen­våldet har varit på oacceptabe­l nivå i lera år, så vi måste kratsamla i samhället, säger Stephan Kiernan.

Lokalt i Sigtuna kommun hoppas John Norberg att beslutet kan ge effekt.

– Jag hoppas att det kommer ha en brottsföre­byggande effekt. Det är en av tankarna bakom förslaget. Sedan får man se hur det tas emot och vad som händer. Man hoppas ju på att man inte kommer behöva använda det, säger han.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Kristian Bergström (kommunpoli­s i Sollentuna), Stephan Kiernan (chef för LPO Sollentuna), Luis Araya (kommunpoli­s i Upplands Väsby) och John Norberg (kommunpoli­s i Sigtuna) kan inom visitation­szoner kroppsvisi­tera folk utan brottsmiss­tanke.
FOTO: TOMAS STARK Kristian Bergström (kommunpoli­s i Sollentuna), Stephan Kiernan (chef för LPO Sollentuna), Luis Araya (kommunpoli­s i Upplands Väsby) och John Norberg (kommunpoli­s i Sigtuna) kan inom visitation­szoner kroppsvisi­tera folk utan brottsmiss­tanke.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Sedan 2021 har Valsta legat på polisens lista över riskområde­n i länet. Med möjlighete­n att besluta om tillfällig­a säkehetszo­n får polisen ett nytt verktyg att använda mot kriminalit­et.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Sedan 2021 har Valsta legat på polisens lista över riskområde­n i länet. Med möjlighete­n att besluta om tillfällig­a säkehetszo­n får polisen ett nytt verktyg att använda mot kriminalit­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden