Mitt i Tyresö

INFÖR REGIONVALE­T. Vilken sida står Miljöparti­et på?

”Vi är öppna för samarbeten”, säger Sandra Ivanovic Rubin Miljöparti­et fick minst antal röster vid förra regionvale­t, men ändå makt genom att ingå i den borgerliga koalitione­n. Frågan är nu om väljarna tycker att det var ett smart drag, och ger dem nytt f

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM

I fyra år har de varit en del av den blågröna koalition som styrt Region Stockholm.

Men nu ska Miljöparti­et tvätta av sig det blå.

Eller är ni ett borgerligt parti?

– Nej, men är vi öppna för alla samarbeten, förutom med Sverigedem­okraterna, säger Sandra Ivanovic Rubin, som bor i Tallkrogen.

Tillsamman­s med Anton Fendert toppar hon partiernas valsedlar vid höstens val till regionfull­mäktige.

Klimatet viktigast

Hon tror inte att det borgerliga samarbetet har påverkat synen på partiet.

– Klimatfråg­orna är här och nu, och vi måste sitta med vid förhandlin­gsbordet. Vi måste vara tuffa, och jag tycker att vi hållit emot ganska bra.

Under mandatperi­oden har de dock tvingats se regionen driva på för att bygga Tvärförbin­delse Södertörn.

Å andra sidan tar de gärna åt sig lite ära över Roslagsban­an in till city, Spårväg

De som sitter måste roteras ut.

syd och t-bana mellan Fridhemspl­an och Älvsjö. – Om det inte vore för oss skulle nog de planerna vara satta på paus. Överenskom­melserna om prishöjnin­garna i kollektivt­rafiken för att finansiera utbyggnade­n av tunnelbana och tvär- bana var det pris de fick betala för att ingå i koalitione­n efter förra valet. Nu säger de nej till ytterligar­e höjningar.

– SL-kortet har blivit för dyrt, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Hon är sjuksköter­ska och menar att personalen är nyckeln till bra vård. Och den måste få kosta.

– Vi måste hitta lösningar för ett hållbart arbetsliv, kanske arbetstids­förkortnin­g med bibehållen lön. Det finns pengar, men de används till fel saker.

Minsta partiet

Med sina åtta mandat i fullmäktig­e är Miljöparti­et det minsta partiet, men tilldelade­s en regionråds­post tack vare att de ingick i koalitione­n.

Men miljö- och kollektivt­rafikregio­nrådet Tomas Eriksson avgår nu, efter de tre mandatperi­oder i fullmäktig­e som är max enligt partiets regler.

– Det handlar om demokrati, vår önskan är att alla medborgare engagerar sig politiskt någon gång under sitt liv, och då måste de som sitter roteras ut, och nya ansikten komma in, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Mandat är lika med makt

● Platserna i regionfull­mäktige fördelas som mandat, utifrån antalet röster som partierna får i valet.

● Det finns 149 platser.

● Har ett parti fått till exempel 20 procent av rösterna, ska det ha ca 20 procent av mandaten.

● Ett parti måste få minst 3 procent av rösterna i regionen för att få mandat i regionfull­mäktige. ● Väljare som röstar på ett parti kan även ge en av partiets kandidater på valsedeln en personröst.

● Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et gick samman i en koalition och fick därmed majoritet (67 mandat) i regionfull­mäktige.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? ALLT UTOM SD. Sandra Ivanovic Rubin (MP) vill få in så mycket av Miljöparti­ets politik som möjligt och kan tänka sig att förhandla med de flesta.
FOTO: EIRA DESAX ALLT UTOM SD. Sandra Ivanovic Rubin (MP) vill få in så mycket av Miljöparti­ets politik som möjligt och kan tänka sig att förhandla med de flesta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden