Mitt i Tyresö

Katthemmet: Det var ett misstag

Enligt polisen kan katthemmet­s insamlinga­r vara bedrägeri

- Johan Kristensen

Fisksätra katthems fortsatta insamling av pengar efter att katthemmet stängts utreds av länsstyrel­sen. Enligt polisen kan det vara bedrägeri.

Norrtälje katthem tog emot totalt 83 katter från Fisksätra katthem i maj och juni och slog larm till länsstyrel­sen om misär: sjuka, magra och okastrerad­e kattungar som fick egna ungar. Länsstyrel­sen drog in tillstånde­t för Fisksätra i juni eftersom personen som hade det avled i november. Ändå fortsätter Fisksätra katthem att be sina följare på Facebook om pengar.

”Kunde inte sära på dem”

Efter åtskilliga telefonsam­tal, mejl och sms får vi den 26 augusti till slut kontakt med en av dem som har drivit hemmet.

– Jag hade inga mer pengar att kastrera dem för. Katter kröp mellan burarna och jag hade inte tillräckli­gt med burar för att kunna sära på dem. Folk verkar ju tro att jag levde miljonärsl­iv på det där jäkla katthemmet.

Hen bestämde sig för att söka hjälp.

– Jag kände paniken och kontaktade Norrtälje katthem. Sedan anmälde de oss till länsstyrel­sen och polisen kom och hälsade på mig. Då hade jag redan tömt och städat ut katthemmet. Jag kände att nu får det vara slut på den här häxjakten och krävde att de skulle följa med ner till katthemmet och ta bilder och dokumenter­a att det var tomt.

Varför bad ni den 16 augusti era följare på Facebook om mer pengar?

– Det var ett meddelande som var skrivet i början av året och som har gått ut av misstag nu. Jag har inga fler kommentare­r. Folk är så omänskliga.

Samma dag är Fisksätra

Folk verkar ju tro att jag levde miljonärsl­iv på det där jäkla katthemmet.

katthems hemsida fortfarand­e igång och uppmanar folk att skänka gåvor via swish och plusgiro. ”Tänk på oss i ert testamente. Alla bidrag är välkomna stora som små. Glöm inte alla sommarkatt­er.”

– De som har lite vett i skallen vet ju att katthemmet är stängt.

Men det står ju ingenstans på hemsidan att det är stängt.

– Jag ska försöka få tag i tjejen som har hand om hemsidan i dag (26 augusti) och se till att hon stänger den. Vi har sagt till att den ska stängas men jag är bara volontär, jag kan inte göra underverk.

Måndagen den 29 augusti är hemsidan stängd men Facebookin­lägget är kvar.

Den 17 september anmäldes till länsstyrel­sen att katthemmet ber om pengar trots att tillstånde­t har upphört och katterna ska vara borta. Myndighete­n vill inte kommentera ärendet medan utredning pågår.

”Kan vara bedrägeri”

Pernilla Markström, chef för nationella djurskydds­gruppen hos polisen, har inte hört talas om situatione­n.

– Sådana här fall utreds av länsstyrel­sen och upptäcker de något brott anmäler de till polisen. Fortsätter de att ha verksamhet trots att de saknar tillstånd kan det handla om brott mot djurskydds­lagen.

Kan det vara bedrägeri att be om hjälp för katter som inte finns?

– Ja, det kan det.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SJUK. Bilden är tagen av Norrtälje katthem som tog hand om Fisksätras katter i slutet av våren. Ungen hade öroninflam­mation/kattsnuva och hade inte fått behandling eller isolerats.
FOTO: PRIVAT SJUK. Bilden är tagen av Norrtälje katthem som tog hand om Fisksätras katter i slutet av våren. Ungen hade öroninflam­mation/kattsnuva och hade inte fått behandling eller isolerats.
 ?? ?? MISÄR. Intorkad spya, skräp och smuts som dokumenter­ades av Norrtälje katthem.
MISÄR. Intorkad spya, skräp och smuts som dokumenter­ades av Norrtälje katthem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden