Mitt i Tyresö

Lantbrukar­sonen som blev påvlig markis

SAMLARE AV RANG. Besatt av Marie Antoinette – och

- Pelle Strindberg Jutehammar

Det blev snarare ett försök till återskapan­de.

» Påvlig markis. Smaka på den titeln. Den innehades av Claes Lagergren i Tyresö. Här är den märkliga historien om de sista privata ägarna till Tyresö slott.

Det stora slottet har stängt för säsongen. Ett uppbåd av personal håller på att stänga igen för vintern. Det innebär i mångt och mycket två specialkom­petenser: att damma och dammsuga.

– Det är en stor del av mitt jobb, säger målerikons­ervator Billy Höök som tillsamman­s med Mattias

Cederström, sektionsch­ef på Nordiska museet visar Mitt i Tyresö runt.

Vi får höra hur den företagsam­ma och charmiga Claes Lagergren snabbt tar sig upp i societeten i 1800-talets Rom, Stockholm och New York. Nätverkar, skulle vi säga idag. Han har så att säga ett jäkla flyt också när det gäller pengar – ett oväntat arv från en fransk adelsdam på 50 000 francs, giftermåle­t med rika amerikansk­a Caroline och ett till arv från hennes sida gör paret ekonomiskt oberoende.

Unik titel

Claes Lagergren konvertera­de till katolicism­en 1880 och kom nära påven och Vatikanen. Av påven Leo XIII adlades han 1889 och fick titeln påvlig markis.

Tack vare Carolines pengar köpte så paret slottet 1892. Ambitionen var att ”återställa” det till 1600-talsstil.

– Men det blev snarare ett försök till återskapan­de, säger Billy Höök, målerikons­ervator.

Det första rummet vi kommer in i, Gula salongen, är enormt. Stora porträtt dominerar väggarna, bland annat det enda porträtt av Johan III som gjordes under hans livstid, runt 1570.

Ett modernare porträtt är ett foto av italienske diktatorn Benito Mussolini på ett bord i Gula salongen.

– Man får se det i historisk kontext. Lagergren samlade

porträtt, Mussolini gjorde mycket för katolska kyrkan och var en person i ropet på 1920-talet, säger Mattias Cederström.

Frankofil

Annars var Marie Antoinette Lagergrens ”idol”. Här finns en byst av den sedermera dekapitera­de franska drottninge­n, omgiven av ett hav av röda blommor.

– Slottsherr­en skrev i sitt testamente att bysten skulle stå här i salongen, de röda blommorna skulle sym–– bolisera blodet vid halshuggni­ngen, berättar Cederström.

Vi fortsätter genom de fantastisk­a rummen och salongerna. Stilblandn­ingen är galen men samtidigt charmig. Målningar av prins Eugen (som bodde 18 somrar på Tyresö) samsas med rörig rokoko och stramare empire.

Vi hamnar i ett rum som de flesta besökare betraktar som höjdpunkte­n – markisens arbetsrum och bibliotek. Inrett av arkitekten Isak Gustaf Clason med utgångspun­kt i den gamla dörren från 1600-talet. Här arbetade markisen, bland annat med sina memoarer i nio band och här samlades herrarna för konjak och cigarrer efter middagen. Rummet är inramat av tusentals böcker.

Mycket att damma för Billy och hans konservato­rskollegor alltså.

Finns det möjligen levande ättlingar till markisen? Ja, det verkar faktiskt så. I sådana fall är de också markiser – de enda i Sverige – eftersom titeln är ärftlig på svärdssida­n. Men det blir en annan berättelse.

Slottsherr­en skrev i sitt testamente att bysten skulle stå här i salongen.

 ?? ?? MARKISISKT SLOTT. Den första svenska markisen blev den sista privata slottsägar­en.
MARKISISKT SLOTT. Den första svenska markisen blev den sista privata slottsägar­en.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SLOTTET OCH KYRKAN. Kopparstic­k ur ”Suecian”, 1670-tal.
VINTERSTÄN­GNING. Camilla Hällbrink, konservato­r, dammar av porträtten av sönerna Lagergren.
BRYSSELTAP­ETER. Mattias Cederström visar matsalen.
IDOLEN. Ett av många porträtt av Marie Antoinette (detalj). FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ
DIKTATORN. Mussolini har fått stå kvar.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SLOTTET OCH KYRKAN. Kopparstic­k ur ”Suecian”, 1670-tal. VINTERSTÄN­GNING. Camilla Hällbrink, konservato­r, dammar av porträtten av sönerna Lagergren. BRYSSELTAP­ETER. Mattias Cederström visar matsalen. IDOLEN. Ett av många porträtt av Marie Antoinette (detalj). FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ DIKTATORN. Mussolini har fått stå kvar.
 ?? FOTO: NORDISKA MUSEET ??
FOTO: NORDISKA MUSEET
 ?? ?? FAMILJEN LAGERGREN. Caroline och Claes flankerade av sönerna Carl och Johan på slottstrap­pan 1914. Till höger Claes Lagergren i påvlig kammarherr­edräkt.
FAMILJEN LAGERGREN. Caroline och Claes flankerade av sönerna Carl och Johan på slottstrap­pan 1914. Till höger Claes Lagergren i påvlig kammarherr­edräkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden