Mitt i Tyresö

Taube-skatt visas upp på museet

Odödliga rader med ändringar

- Eva Tonström eva.tonstrom@mitti.se

En nationalsk­att som råkar ägas av Värmdö hamnar, och som legat undanstopp­ad på ett kontor, ska nu visas för allmänhete­n.

”Pappa, kom hem, för vi längtar efter dej!”

Textradern­a som tonsattes av Evert Taube 1938 i San Remo, Italien, sägs ha skrivits 1935 i ett brev av den då femåriga dottern Ellinor med hjälp av mamma Astri. Då var lillebror Sven-Bertil inte ens ett år.

87 år senare har SvenBertil Taube, den sista i syskonskar­an, gått ur tiden. Men textradern­a lever vidare. Ännu mer så nu när Värmdö hamnar AB grävt fram Evert Taubes originalte­xter till Brevet från Lillan och planerar att visa upp dem för allmänhete­n.

I väntan på renovering

Arken med noter och text finns inramade och köptes av hamnbolage­t från en privatpers­on 2018. Idén var att så småningom sätta upp den i gamla sekelskift­esvillan Susegårda ute i Stavsnäs, när huset har renoverats.

Men renovering­en av huset ingår i den stora utveckling­splanen för Stavsnäs vinterhamn, ett projekt som skjutits fram till tidigast i vår.

– Nu när renovering­en dröjer, tyckte vi att det vore fantastisk­t om fler kan få ta del av den och se den, i stället för att den bara står här på vårt kontor, säger Maria Johansson, tf vd för Värmdö hamnar.

Så hon kontaktade Skärgårdsm­useet i Stavsnäs sommarhamn och frågade om de kunde tänka sig att ha hand om tavlan till dess att Susegårda är klart.

– De blev väldigt glada och tar gärna emot den! Vi behöver bara göra klart lite formalia på papper, sedan är tanken att den ska vara på plats i museet från och med att de har sin julmarknad sista helgen i november.

Evert Taube hade sitt sommarstäl­le Sjösala inte långt därifrån, i Värmdös skärgård, och var en av dåtidens kulturpers­oner som brukade samlas på Susegårdas punchveran­da. Sägs det.

Verket som VHAB har kommit över är något väldigt unikt, enligt Maria Johansson.

– Det är alltså ett första utkast av texten till visan Brevet från Lillan, där man ser att han har gjort ändringar och noteringar i kanten. Tavlan är cirka en gånger en meter stor och består av fem textark som ramats in bredvid varandra.

Det är alltså ett första utkast av texten till visan Brevet från Lillan.

Brevet från Lillan

Sven-Bertil Taube var en flitig tolkare av sin fars visor och framförde Brevet från Lillan under sin sista medverkan på Allsång på Skansen 2018.

Visan handlar om Evert Taubes dotter Ellinor Taubes längtan efter sin far när han var

● ●

bortrest till San Remo i Italien 1935. Enligt Wikipedia var det hans dotter som med hjälp av sin mamma Astri skrev ett brev som Evert Taube senare tonsatte.

Tavlan som Värmdö hamnar har är daterad och signerad av Taube i San Remo 1938.

 ?? FOTO: VÄRMDÖ HAMNAR AB/MOSTPHOTOS ?? BREVET FRÅN LILLAN. Fem inramade ark, uppvisat av Värmdö hamnars godsansvar­ige, Joar Söderberg, i Stavsnäs vinterhamn. Lilla bilden: Sven-Bertil Taube, som gick bort den 11 november.
FOTO: VÄRMDÖ HAMNAR AB/MOSTPHOTOS BREVET FRÅN LILLAN. Fem inramade ark, uppvisat av Värmdö hamnars godsansvar­ige, Joar Söderberg, i Stavsnäs vinterhamn. Lilla bilden: Sven-Bertil Taube, som gick bort den 11 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden