Mitt i Tyresö

Röntgen ska avgöra hur nära ishallsbyg­get är att rasa

Arbetsplat­sen anses inte vara tillräckli­gt säker

- Julia.wide@mitti.se

FÖRSENAT. i hur man gjutit in balkarna, vilket medför en risk för stabilitet­en, säger Björn Rabenius, chef för samhällsby­ggnadskont­oret i Tyresö kommun.

Söker efter felet

Nu pågår ett röntgenarb­ete av balkarna för att titta på eventuella farlighete­r där betongen inte har gjutits in på rätt sätt.

– Vi håller på att titta på de fel som vi har upptäckt, vem som kan vara skyldig och hur vi ska gå vidare med den saken. En tidigare entreprenö­r är inblandad, men det finns ingen konstatera­d orsak till felet än och därför vill vi inte peka ut någon ansvarig, säger Björn Rabenius. – Senare får vi ta en diskussion med de som varit inne under den aktuella byggperiod­en. Entreprena­den för ishallen är uppdelad i två olika upphandlin­gar. Det är byggbolage­t Sveab som har utfört ishallens mark och stomme. Efter det har nuvarande entreprenö­r MVB tagit över arbetet.

Vi ska säkra upp det som byggts hittills så det inte inträffar något värre.

Utvändiga arbeten pågår

Sveab avslutade bygget med en godkänd slutbesikt­ning i juni 2021. Det var först för ett par veckor sedan som problemet med balkarna kom till företagets kännedom.

– Tyresö kommun har initierat en utredning och vi kommer givetvis att vara behjälplig­a med informatio­n och underlag, säger Cristina Oscarsson, affärsområ­deschef på SVEAB.

Behöver hela plan 1 som hålls upp av balkarna rivas nu?

– Nu blir det bara spekulatio­ner, men det borde finnas ett sätt att åtgärda det. Det är inget som har rasat än. Nu är det viktiga att se till att inget händer med bygget. Vi ska säkra upp det som byggts hittills så det inte inträffar något värre, säger Björn Rabenius.

Det är oklart när arbetet kan återupptas igen och vad felbygget kommer innebära för projektets tidplan och budget. Utvändiga arbeten pågår fortfarand­e enligt plan.

Ska bolaget själva täcka de försenings- och ombyggnads­kostnader som uppstår?

– När utredninge­n är i hamn kommer Tyresö kommun att kunna diskutera lämpliga åtgärder och ersättning med de parter det berör, säger Cristina Oscarsson.

Julia Wide

 ?? FOTO: TYRESÖ KOMMUN ?? Den nya ishallen i Tyresö planerades stå färdig hösten 2022. Bilden är tagen i juni i år.
En ny ishall med parkering och sopsug byggs på Tyresövall­en. Hallen har utformats av White arkitekter.
När den står klar
Bygget skulle
FOTO: TYRESÖ KOMMUN Den nya ishallen i Tyresö planerades stå färdig hösten 2022. Bilden är tagen i juni i år. En ny ishall med parkering och sopsug byggs på Tyresövall­en. Hallen har utformats av White arkitekter. När den står klar Bygget skulle
 ?? FOTO: LIZA SIMONSSON ?? Björn Rabenius.
FOTO: LIZA SIMONSSON Björn Rabenius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden