Mitt i Tyresö

Killsnack som hjälp vid psykisk ohälsa

Två psykologer lär unga män uttrycka tankar och känslor i ny samtalsgru­pp

- Ingrid.johansson@mitti.se

Manlighet, sexualitet, ensamhet, känslor. Sådant kan män ha svårt att prata med varandra om. Kanske särskilt de som lider av psykisk ohälsa. Vid Aleris Unga vuxna är det en del av behandling­en.

STOCKHOLM

Killar som drabbas av ångest, depression eller annan psykisk ohälsa drar sig ofta för att söka hjälp.

En del tar sin tilllykt till spel, porr, sexmissbru­k eller alkohol, och hamnar i ett beroende. Inte sällan känner de sig ensamma och saknar socialt sammanhang.

Om de söker vård är det ofta en mamma, eller lickvän, som förmått dem till det.

Det konstatera­r Lucas Epstein och Viktor Stjerne, psykologer vid Aleris Unga vuxna i Danderyd. Förra våren startade mottagning­en en samtalsgru­pp för män i åldrarna 18-25 och nu är ännu en på gång.

– Det inns behov för killar att få prata med andra killar om sådant som manlighet, sexualitet, känslor och ensamhet, säger Viktor Stjerne.

Att killar generellt inte pratar lika mycket med varandra som tjejer, och har svårare att sätt ord på sina känslor, beror ofta på att de socialiser­as till att inte gråta, att rycka upp sig, att resa på sig när de ramlat, både i hemmet och i skolan, förklarar han.

Mansrollen ett hinder

Just manlighet är något som ofta kommer upp under samtalen.

– Mansrollen kan vara ett hinder att uttrycka känslor, att inte visa sig svag, säger Lucas Epstein.

Då blir gruppen en trygg plats där killarna kan uttrycka sådant som inte tillåts i andra sammanhang, där de kan stötta varandra.

Det kan handla om så vardagliga saker som att någon inte vågar klä sig i en viss färg, för att det skulle vara omanligt. Då sluter gruppen upp och säger ”klart du ska!” berättar de.

– Det handlar också om att få känna igen sig i andra.

Många med psykisk ohälsa känner sig ensamma, och i gruppen kan de träna på att öppna upp och det kan hjälpa mot ensamhet, säger Viktor Stjerne.

Inga incels

Att unga män skulle känna sig hotade av feminism, eller riskera att bli kvinnohata­nde ”incels” (som lever i ofrivillig­t celibat) är inget de stött på.

Men att inluencern Andrew Tate och hans åsikter om hur en man ska vara (till exempel bära svärd för att visa sitt våldskapit­al) lär diskuteras i nästa grupp håller de för troligt:

– Det är viktigt att belysa aktuella frågor, som det här med toxisk maskulinit­et, säger Lucas Epstein.

Gruppen kan bestå av som mest tolv killar. Alla platser har ännu inte fyllts. Kunskap om vården och hur man söker hjälp är låg bland män, menar de.

– Män behöver ta mer ansvar för sitt välbeinnan­de och sin hälsa, och få hjälp med detta, säger Viktor Stjerne.

Mansrollen kan vara ett hinder.

Ingrid Johansson

 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Viktor Stjerne och Lucas Epstein ser att deras patienter stärks av att få prata med andra killar.
Ensamhet och isolering är vanligast bland unga vuxna och de som är riktigt gamla.
En av tre unga vuxna (16-29 år) uppger att de besväras av ensamhet och isolering.
I åldern 16-44 år svarar dubbelt så många män som kvinnor att de saknar någon att anförtro sig åt.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Viktor Stjerne och Lucas Epstein ser att deras patienter stärks av att få prata med andra killar. Ensamhet och isolering är vanligast bland unga vuxna och de som är riktigt gamla. En av tre unga vuxna (16-29 år) uppger att de besväras av ensamhet och isolering. I åldern 16-44 år svarar dubbelt så många män som kvinnor att de saknar någon att anförtro sig åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden