Mitt i Tyresö

Tyresö söker nytt ”kulturigt” kommunhus

Nytt avtal krävs före 2024

- Julia Wide julia.wide@mitti.se 08-550 550 22

I centralt läge och med plats för alla Tyresöbor, kultur och föreningsl­iv – kraven är höga när Tyresö kommun letar nytt kommunhus. Men i slutändan verkar det vara prisbilden som får avgöra.

TYRESÖ CENTRUM

Redan för ett antal år sedan bedömde Tyresö kommun att det behövs en ny lösning för kommunhuse­t. Enligt kommunen går lokalerna idag inte i linje med målen att vara en attraktiv och modern arbetsgiva­re. Lokalerna är dessutom i behov av renovering.

Egentligen var flyttlasse­t tänkt att gå under 2023, etersom nuvarande hyreskontr­akt löper ut i slutet av året. Men nu blir politikern­a och tjänstemän­nen kvar vid centrumtor­get då man ännu inte hittat lokaler som passar.

Planen är att kommunen inom max fem år ska lytta all sin verksamhet från det nuvarande kommunhuse­t, till nya hyreslokal­er i Tyresö centrum. Etersom avtalet snart löper ut måste det nu omförhandl­as.

Kraven rangordnas

Förutom nya kontorslok­aler vill man också skapa en plats för alla Tyresöbor, med tillgängli­ga och välkomnand­e lokaler och rum för kulturverk­samhet, skapande och föreningsl­iv.

Enligt Anna Grönblad, enhetschef för analys och tillväxt på Tyresö kommun, befinner man sig just nu mitt uppe i en upphandlin­g där det diskuteras löpande vilka krav som måste uppfyllas.

– Där är såklart kostnaden som kraven kan medföra en väldigt viktig parameter för om det kommer med i projektet eller inte. Det är alltså en del i att ringa in den totala kravbilden, skriver hon i ett mejl.

I dag saknar Tyresö lokaler för större kulturella evenemang. I anslutning till nytt kommunhus har också behovet av kulturhus tagits upp som ett tillkomman­de önskemål, att delar av behovet skulle kunna rymmas där.

Där är såklart kostnaden en väldigt viktig parameter.

Tagit in en konsult

För att förhandla om det nya avtalet har kommunen tagit hjälp av en konsult från företaget Niras.

– I senare skeden kommer ler profession­er tas in löpande för att få ett så bra kommunhus som möjligt. Vårt fokus är att det ska bli en bra arbetsplat­s och ett kommunhus för medborgarn­a, menar Anna Grönblad.

Budget för arbetet med det nya kommunhuse­t finns avsatt, men är sekretessb­elagt då det pågår förhandlin­gar kring hyresavtal­et.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Nuvarande lokaler anses ha ett bra läge, men inte vara tillräckli­gt moderna.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Nuvarande lokaler anses ha ett bra läge, men inte vara tillräckli­gt moderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden