Mitt i Tyresö

Hundratuse­ntals lastbilar körs genom stan i onödan

Byggmassor färdas genom Stockholms län

- Petter Beckman petter.beckman@mttii.se

Byggbolag och kommuner lyckas inte komma överens om hur man ska göra med bergmassor­na efter sprängning­ar. 100-tals miljoner går förlorade. NACKA/STOCKHOLM

Miljontals ton berg sprängs varje år ut från de nya tunnelbane­tunnlar som nu håller på att byggas ut i alla väderstrec­k. En stor del av detta skulle kunna i stället återanvänd­as lokalt som utfyllnad i olika byggprojek­t, enligt en analys från länsstyrel­sen.

Enbart bygget av tunnelbane­linjen från Kungsträdg­ården till Nacka och Söderort har hittills producerat­s två miljoner ton berg. En tiondel av detta har man lyckats skeppa i väg med pråm till olika bostadspro­jekt.

Resten har körts på lastbil, till största delen till Upplands Väsby men också till Vallentuna och Södertälje för att krossas där och senare köras tillbaka till Stockholm. Det innebär cirka 60 000 lastbilsla­ss, räknat på ett snitt på 30 ton per bil.

Risk för dyrare byggen

De tunga transporte­rna ger tiotusenta­ls ton i extra koldioxidu­tsläpp och kostar skattebeta­larna hundratals miljoner.

– Hittills har vi hat ungefär 100 miljoner i extra kostnader för de här transporte­rna. Vi skulle kunna spara miljardbel­opp om vi kunde få till mer av cirkulär och lokal masshanter­ing, säger Niklas Bergman, chef för Förvaltnin­gen för utbyggd tunnelbana.

Det som skulle behövas, menar både han och länsstyrel­sen, är betydligt mer av samarbete mellan byggentrep­renörerna och kommunerna i länet: Stora entreprena­der skulle kunna byta massor med varandra. Betydligt mer skulle kunna krossas lokalt. Men det sker sällan etersom sådan samordning saknas i dag.

Ett annat problem är att de stenkrossa­r som skulle behövas ota stoppas lokalt. Exempelvis Nacka är en av de kommuner som sagt nej.

– Ingen vill ha dem på sin bakgård. Men det finns också bra exempel på hur man kan krossa berg lokalt utan att det blir särskilt stora störningar, säger Niklas Bergman.

Svårare att hantera

Ytterligar­e ett hinder är att myndighete­rna de senaste åren har börjat klassifice­ra en större del av bergmassor­na som avfall, vilket har gjort det ännu svårare att hantera dem lokalt. Ändå tycker Niklas Bergman att det rör sig framåt. Länsstyrel­sen har det senaste året tagit fram en masshanter­ingsplan för ökad samordning inom länet, som snart ska klubbas.

– Berget behövs. Men det finns en risk för dyrare byggen om man inte löser det här. Det skulle dessutom vara mycket bättre för miljön, säger Niklas Bergman.

 ?? FOTO: STEN-ÅKE STENBERG/MOSTPHOTOS ?? Flera hundratuse­n lastbilstr­ansporter av det här slaget görs i onödan på grund av den dåliga samordning­en, enligt länsstyrel­sen.
FOTO: STEN-ÅKE STENBERG/MOSTPHOTOS Flera hundratuse­n lastbilstr­ansporter av det här slaget görs i onödan på grund av den dåliga samordning­en, enligt länsstyrel­sen.
 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? Niklas Bergman.
FOTO: REGION STOCKHOLM Niklas Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden