Mitt i Tyresö

EGNA BUDSKAP.

Barnen gör sina röster hörda genom affischkon­st

- Sandra Samppala

På borden i konsthalle­n växer skisserna fram när årskurs 4 från Fornuddens skola har affischver­kstad.

– Vi har fått i uppdrag att göra affischer om något vi vill ska bli bättre. Vi valde stoppa kidnappnin­g och att ingen ska få röra ens kropp om man inte vill det, säger Ella Avelin.

Hon arbetar vid samma bord som Malva Ehlin, Thyra Ströbäck, Alice Edholm och Ida Siberg. Blyertsski­sserna fylls med ord.

På Alice Edholm och Ida

Sibergs papper har de skrivit orden ”Stopp min kropp! Lyssna på ett nej!” och ritat en hand i ett stopptecke­n.

– Jag har skrivit ”rör inte mig, om någon säger nej är det ett nej”, säger Thyra Ströbäck.

Alla fyror inbjudna

Till projektet har alla cirka 700 elever som går i årskurs 4 i Tyresö bjudits in.

– Klassen har sett fram emot detta, det är speciellt att få lytta ut klassrumme­t och få göra det här via skolan, säger pedagogen Pauline Lönn.

Eleverna får lära sig om affischkon­sten och dess historia och skapa egna affischer genom screentryc­k.

– Det är ett slags demokratip­rojekt. Det är fint att alla åldrar får synas och agera här i konsthalle­n, säger kultursamo­rdnare Lena Guthe.

Uppdraget varje elev har fått är att skapa en affisch som sprider ett för eleven viktigt budskap.

– Det ska vara något som eleverna vill säga till världen. Det känns nästan unikt att få reda på vad så många barn tycker är viktigt, säger Hanna Andersson, från Den pedagogisk­a designbyrå­n, som projektled­er tillsamman­s med Johanna Norrbin.

Affischern­a ställs ut

Projektet har pågått ett par månader i konsthalle­n som samtidigt har varit öppen för besökare. Väggarna har täckts av Tyresöelev­ernas budskap. ”Stoppa kriminalit­eten.” ”Hjälp folk må bra! Ångest är skit!”

”Stoppa Putin.” Många affischer är gjorda med hjälp av lera tekniker som screentryc­k, teckning och collage.

– Affischer är verkligen ett verktyg för demokrati. Budskapen från eleverna handlar mycket om vittnesmål från tiden vi lever i, om att rädda planeten, om barn som är utsatta på olika sätt, om kriget, om att djur ska ha rätt till ett bra liv och om att följa sina drömmar och få vara fri, säger Hanna Andersson.

Eleven Ida Sibergs skiss är klar och för sitt screentryc­k väljer hon en blå cirkel som bas. Den ska bli till jordklotet. Affischen ska fyllas med kollage och text för att få fram hennes budskap – att jorden behöver räddas.

– Jag vill att man ska sluta släppa ut gas och till exempel börja cykla mer och inte skräpa ner. Till slut kommer vi inte kunna leva på vår planet längre om vi fortsätter.

” Affischer är verkligen ett verktyg för demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden