Mitt i Tyresö

Gravida uteblir från mödravård – riskerar barnets hälsa

Kan födas för tidigt, ha låg födelsevik­t eller missbildni­ngar ◗ mödrahälso­vården. Det är vad som rekommende­ras. Men i en del områden uteblir många kvinnor. De riskerar både barnets och sin egen hälsa, enligt Samira Vakili, barnmorska i Järva.

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

Nio besök på

95 procent av alla gravida kvinnor i Region Stockholm gör åtminstone fem besök på barnmorske­mottagning­en. Men i en del områden, som Järva, Danderyd och Lidingö, gör omkring var tionde kvinna färre än så.

Det visar en undersökni­ng från Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin, CES.

– Det är viktigt att skriva in sig så fort man vet att man är gravid. Då kan vi hjälpa till att identiiera riskfaktor­er, säger Samira Vakili, enhetschef för barnmorske­mottagning­arna i Tensta, Rinkeby, Kista och Rissne.

Att gravida på Lidingö och i Danderyd uteblir tros bero på att ler där besöker mottagning­ar utanför den ordinarie mödrahälso­vården.

Utrikes födda

Men kvinnor födda i Latinameri­ka, Afrika och Asien besöker barnmorske­mottagning­arna i mindre omfattning, liksom gravida med sämre socioekono­miska förutsättn­ingar.

Dessa grupper har också ler graviditet­skomplikat­ioner, enligt undersökni­ngen.

Varför uteblir de?

– En del beinner sig i utlandet och kommer hem först inför förlossnin­gen. Men ota handlar det om okunskap. Man känner sig frisk och mår bra. Men det inns risker som inte ger några symtom, säger Samira Vakili.

Det kan handla om graviditet­sdiabetes, som kan leda till ett stort barn och en svårare förlossnin­g.

Eller högt blodtryck, som kan vara ett tecken på havandeska­psförgitni­ng.

Prover tas också för att se så att sköldkörte­ln fungerar som den ska, att kvinnan inte lider av järnbrist, eller saknar skydd mot röda hund som kan orsaka allvarliga skador hos fostret.

Men riskfaktor­er kan också handla om våld i familjen, ensamhet eller språksvåri­gheter.

Det finns risker som inte ger några symtom.

Fler överviktig­a

Övervikt och obesitas (fetma) har ökat. Omkring 25 procent av de gravida är överviktig­a, och 12 procent har obesitas, enligt CES.

Även här är andelen större bland utrikesföd­da och de som har låg utbildning och låg inkomst.

– Övervikt kan göra att barnet inte växer som det ska, och orsaka komplikati­oner vid förlossnin­gen. Det är viktigt med goda matvanor. Men man ska inte banta under graviditet­en!

Mellan 10 och 20 procent av alla gravida lider av depression, enligt undersökni­ngen. Men när det gäller förskrivni­ng av antidepres­siva läkemedel är det vanligare hos svenskfödd­a än utrikes födda.

Alkohol och tobak

Även när det gäller hög alkoholkon­sumtion är det vanligare bland gravida födda i Sverige eller Västeuropa, medan rökning är vanligare bland dem som är födda i Öst- och Sydeuropa.

Alkoholbru­k, rökning och övervikt ökar risken att barnet föds för tidigt, har låg födelsevik­t, är dödfött eller har missbildni­ngar.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? Det är viktigt att kvinnorna skriver in sig på barnmorske­mottagning­en så snart de vet att de är gravida, säger Samira Vakili.
FOTO: INGRID JOHANSSON Det är viktigt att kvinnorna skriver in sig på barnmorske­mottagning­en så snart de vet att de är gravida, säger Samira Vakili.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I vissa områden struntar över var tionde i regelbunde­n mödravård.
FOTO: MOSTPHOTOS I vissa områden struntar över var tionde i regelbunde­n mödravård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden