Mitt i Tyresö

Tyresö bokhandel har gått i graven

TREDJE GENERATION­EN: ”Orkar inte längre”

- Julia Wide julia.wide@mitti.se

Den första butiken i Tyresö centrum är nu ett minne blott. Efter snart 60 år har familjeför­etaget Tyresö bokhandel tvingats stänga butiksdörr­en för sista gången.

TYRESÖ CENTRUM

Bengt och Ulla-Maj Lindblom har kommit till Tyresö centrum för att köpa sig en varsin trave böcker inför sommaren. Men de blir stående utanför bokhandeln­s lokaler.

”Tyresö bokhandel har stängt”, står det på en skylt.

– Det är ju oerhört tråkigt, det hade vi ingen aning om! Ingen annan bokhandel har en sådan personlig service och trevlig personal. Det här blir svårt att smälta, säger Ulla-Maj Lindblom, som varit en trogen kund de senaste tjugo åren.

Tyresö bokhandel grundades på 1960-talet av affärskvin­nan Emmy Thomasson och var Tyresö centrums (på den tiden Bollmora centrums) allra första butik. Sedan dess har företaget drivits i lera generation­er.

– I mina ögon har det varit en långvarig kamp mot centrumled­ningen, där vi hela tiden har blivit motarbetad­e. Nu vann de till slut, säger ägaren och barnbarnet Kim Thomasson.

E-handel och pandemi

Det har varit tufft under lera år, med en växande e-handel och sedan pandemin på det.

– Under pandemin ick vi ingen stöttning från hyresvärde­n då vi nekades den statliga hyresreduk­tionen. Vi har velat byta till en mindre lokal för att få lägre kostnader, men ick kalla handen på det med. Under pandemin bjöd man dessutom in Akademibok­handeln till centrumet, mitt under julhandeln.

Enligt centrumche­f Helén

Eijdercron­a jobbar Tyresö centrum alltid för att bidra till bästa möjliga förutsättn­ingar för sina hyresgäste­r, bland annat genom olika marknadsfö­ringsinsat­ser.

– Tyresö bokhandel har tyvärr under lång tid haft en negativ trend med låg försäljnin­g och vi tycker det är otroligt synd att deras koncept inte hade förutsättn­ingarna för en långsiktig verksamhet, säger hon.

Vi tycker det är otroligt synd.

Vad är planen för de tomma lokalerna?

– Vi vill mer än gärna få in en ny bokhandel och letar nu aktivt efter intressera­de aktörer.

Nästa år skulle Kim Thomassons bokhandel fyllt 60 år.

– Det som drivit oss att fortsätta sedan pandemin har varit att förvalta farmors arv, och att våra kunder verkligen har velat ha oss kvar. Det här är inte mitt jobb – det är mitt liv. Men jag orkar inte längre, det får vara nog nu, säger han.

 ?? FOTO: JULIA WIDE FOTO: TYRESÖ BOKHANDEL ?? Att bokhandeln inte finns mer kommer att bli svårt att smälta, tycker de lojala kunderna Bengt och Ulla-Maj Lindblom.
Grundaren Emmy Thomasson bakom disken i Tyresö bokhandel 1972.
FOTO: JULIA WIDE FOTO: TYRESÖ BOKHANDEL Att bokhandeln inte finns mer kommer att bli svårt att smälta, tycker de lojala kunderna Bengt och Ulla-Maj Lindblom. Grundaren Emmy Thomasson bakom disken i Tyresö bokhandel 1972.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden