Mitt i Tyresö

Här får deras käraste prylar ett pris

Antikvärde­ring i Tyresö konstfören­ings regi med tv-experter på plats

- Julia Wide

Experterna Knut Knutson och Erik Ingare, kända från tv-programmet ”Antikrunda­n”, är på plats i Konstverke­ts kulturhus för att värdera allt från gamla träskålar till kända vaser.

BOLLMORA

Utanför kulturhuse­t Konstverke­t på Granängsvä­gen har det bildats en liten kö av människor och kassar. Stämningen är förväntans­full och lite nervös, i kassarna gömmer sig personerna­s värdefulla­ste ägodelar.

Nu ska de ta reda på om sakerna har något värde även på auktionsma­rknaden. Strandbon Eva Landelius iskar upp ett kärl i trä.

– Jag har med mig en väldigt stor och gammal träskål som jag fått ärva. Daterad år 1867 från Ångermanla­nd. Jag har väl alltid gått runt och undrat om historien bakom skålen och vad den har använts till.

Profiler från Antikrunda­n

Det är inga mindre än Knut Knutson och Erik Ingare från Uppsala auktionska­mmare, kända från Svt:s ”Antikrunda­n”, som värderar.

– Det är första gången vi har ett sådant här evenemang i Tyresö, men vi har varit här på hembesök lera gånger och letat efter skatter, säger Erik Ingare.

Hit kan privatpers­oner höra av sig om de vill sälja sina antikvitet­er till kammarens kvalitetsa­uktioner. Från Tyresö inns ett stort intresse.

– Varför man väljer att värdera sina saker är oftast på grund av generation­sväxlingar. Antingen lyttar man till ett mindre boende och behöver därmed minska ned sitt bohag, eller så handlar det om dödsbon där de efterlevan­de vill värdera den avlidnes ägodelar.

Längs kommunens kustremsa inns lera före detta sommarstug­eområden, ofta möblerade med gamla furumöbler. Dessa kan vara en riktig guldgruva.

– Vi har hittat jätteina furumöbler av möbelarkit­ekten Axel Einar Hjorth, köpta från Nordiska kompaniet på 1930- och 1940-talet. Under åren har de sedan glömts bort, kanske skänkts bort eller eldats upp. Det var först för cirka 15 år sen man började förstå värdet på möblerna, berättar Erik Ingare och visar ett bord som nyligen klubbades ut för 300 000 kronor.

”Helt underbar!”

Först in till experterna i dag är Eva Landelius med träskålen.

– Wow, helt underbar! utbrister Knut Knutson när han får syn på den.

Det är en vril, förklarar han, en slags utväxt på träd där träibrerna går åt olika håll i stället för att gå lodrätt, som man har svarvat i. Virket är eftertrakt­at eftersom det anses vackert och dessutom är mycket hårdare än normalt.

– Den är ovanligt stor och har nog använts för att baka eller hälla mjölken i. Har du lite tur får du 5 000, säger han och Eva Landelius vandrar som på moln ut ur kulturhuse­t.

Nästa sällskap har med sig en tjockväggi­g Orreforsva­s designad av Edward Hald, från 1937. Knut Knutson spärrar upp ögonen.

– Fy farao vilken signatur. Så välbevarad, och det är Hald själv som har skrivit den. Det här blir svårslaget!

Det var först för cirka 15 år sen man började förstå värdet.

 ?? FOTO: JULIA WIDE ?? Ulla Wicksell, K-G Axelsson och Eva Landelius är några av de som kommit på antikvärde­ring i Konstverke­ts kulturhus.
FOTO: JULIA WIDE Ulla Wicksell, K-G Axelsson och Eva Landelius är några av de som kommit på antikvärde­ring i Konstverke­ts kulturhus.
 ?? FOTO: JULIA WIDE ?? Knut Knutson från Uppsala auktionska­mmare värderar Eva Landelius gamla vrilskål.
FOTO: JULIA WIDE Knut Knutson från Uppsala auktionska­mmare värderar Eva Landelius gamla vrilskål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden