Mitt i Tyresö

Tyresö kommun får

Bryssel kan kännas avlägset. Men faktum är att många EU-beslut som fattas där når in i din vardag. Som när du hoppar i plurret vid Strandbade­t i sommar. Över 200 besökare om dagen – Albybadet och

-

Strandbade­t ligger öde. Med tanke på att våren tvekat lite extra i år lär det dröja innan bryggan fylls av badande barn och beachvolle­y-turneringa­rna drar i gång.

Och just sommardopp­et är ett exempel på något som påverkas av EU:s lagstitnin­g.

Lagom till badsäsonge­n drar i gång är det dags för EU-val den 9 juni. Historiskt sett har valdeltaga­ndet varit lågt. 2019 röstade 61,5 procent av Tyresöborn­a vilket var högre än rikssnitte­t på 55 procent, men betydligt lägre än kommunvale­t i Tyresö

2022 där 83,3 procent röstade. Detta trots att hälften av alla beslut som tas i kommunfull­mäktige har en koppling till EU.

En effekt av EU-politiken kommer att märkas av på Strandbade­t redan i sommar. Badet ett av Tyresös mest besökta med i snitt 200 besökare per dag under säsongen och ska från och med i år klassas som EU-bad, tillsamman­s med Albybadet.

– Vi har uppnått de krav som inns, säger Stefan Fridén, enhetschef för idrottsoch fritidsanl­äggningar i kommunen.

Utöver kriteriet ler än 200 besökare per dag så behöver kommunen uppfylla ett regelverk om provtagnin­g, kontroll och informatio­n för att det ska vara ett EU-bad. Det ska bland annat registrera­s provtagnin­gsinterval­ler inför säsongen och vattenkval­iteten ska tydligt gå att se på skyltar. Det ska även städas, innas papperskor­gar och toaletter.

Det står skyltat på samma sätt vid EU-bad i hela Europa, för att man ska veta att det är en bra standard och att det bevakas.

Allt det gör vi redan på alla våra bad.

Badplatser med god kvalitet

Men enligt Stefan Fridén innebär den nya klassiicer­ingen egentligen ingen stor skillnad i hur de arbetar med badplatser­na. Kommunerna kan själva välja att ta vattenprov­er på de bad som inte är EU-bad, och det har Tyresö gjort länge.

– Det som krävs är att vi ska ha en upprättad kontrollpl­an med fasta datum för när

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Inför badsäsonge­n kontroller­ar kommunen även botten runt bryggorna och där folk brukar bada, och rensar upp eventuellt enhetschef för idrotts- och fritidsanl­äggningar.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Inför badsäsonge­n kontroller­ar kommunen även botten runt bryggorna och där folk brukar bada, och rensar upp eventuellt enhetschef för idrotts- och fritidsanl­äggningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden