Mitt i Tyresö

Handlar du från Mathem? Tyresö gör det…

”Valfrihete­n försvinner”

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se

Det är ingen skillnad i valfrihet.

De Tyresöbor vars mathandlin­g görs av hemtjänste­n ska nu ske på nätet. Det ska enligt kommunen både öka tryggheten och skapa en bättre arbetsmilj­ö. Men förändring­en möts också av kritik.

TYRESÖ

Hemtjänstp­ersonal ska inte längre kånka kassar från butiker till Tyresös hemtjänstt­agare. I stället ska alla matinköp ske via webbutiken Mathem.

Förslaget har utretts sedan 2018 och en testperiod genomförde­s i några områden 2022. Enligt Eva Norgren, verksamhet­schef för äldre och funktionsn­edsättning, gick det bra.

Därför införs näthandel nu i hela kommunen. Hon menar att det har lera fördelar, bland annat att tryggheten för den enskilda ökar när hemtjänstp­ersonal inte behöver hantera kontanter eller kontokort.

– Personerna kommer även aktivt att välja mat tillsamman­s med personalen, så den mänskliga kontakten ökar. För medarbetar­en blir det en bättre arbetsmilj­ö, det minskar stressen av att stå i kö och belastning­en av att bära tunga kassar.

Om man vill handla mat någon annanstans får man göra det själv, eller med hjälp av en anhörig.

Inte funnits valfrihet

Men förändring­en uppskattas inte av alla. Flera missnöjda har hört av sig till Mitt i. De menar att valfrihete­n försvinner när de bara kan handla från en aktör. Men också att de går miste om erbjudande­n som kan innas på den lokala butiken, eller att bonuspoäng på andra kedjor går förlorade. Men enligt Eva Norgren har valfrihete­n inte funnits.

– Tidigare har hemtjänstp­ersonalen gått till den närmaste butiken, man har inte kunnat välja fritt så det är ingen skillnad i valfrihet. Men om så varit fallet har hemtjänstf­öretaget själva hanterat det utan kontakt med myndighet.

Tiden kan minska

Eva Norgren menar att förändring­en inte görs för att spara pengar, men att tiden som läggs på insatsen mathandlin­g kan komma att minska så småningom.

– Andra kommuner som har infört det här har sett att tiden totalt sett kan minska på sikt, för det tar inte lika lång tid att sitta ner och beställa tillsamman­s som att gå till butiken.

Ska tiden som blir över läggas på något annat som personen behöver hjälp med?

– Insatserna fungerar inte så, utan personerna söker stöd för saker som de behöver hjälp med. Det är väldigt individuel­lt.

Mathem är Sveriges största företag för mathandel via internet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kommunen har upphandlat Mathem, som Sveriges största företag för mathandel via internet, till matköp för hemtjänstt­agare.
FOTO: MOSTPHOTOS Kommunen har upphandlat Mathem, som Sveriges största företag för mathandel via internet, till matköp för hemtjänstt­agare.
 ?? FOTO: MATHEM ??
FOTO: MATHEM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden