Mitt i Tyresö

Få medlemmar i utsatta områden

- Johan Kristensen

Scouterna blir fler men finns i få utsatta områden. – Vi har svårt att få med de barn som bor i socioekono­miskt utsatta områden. Vi vill kunna nå den målgruppen bättre, säger Scouternas utveckling­skonsulent Felicia Ödmark. STOCKHOLM

Scouterna inns i vissa utsatta områden i Stockholm som Hallunda, Vårby, Norsborg och Husby. På andra håll går det trögare. Eter 50 år lades Fisksätra scoutkår i Nacka ner 2022.

Kårer saknas också i Alby,

Brandberge­n, Fittja, Grantorp/Visättra, Jordbro, Skogås och Storvreten.

– Vi har inget på gång där i dagsläget. Men det är en fråga om när snarare än om, säger Felicia Ödmark, på Scouterna.

Söker ledare

Hon är med och driver Scouternas projekt ”Frilutsliv och äventyr för alla”. Målet är att starta 150 nya kårer i hela landet på tre år. Fokus ligger på landsbygd, platser med lång kö men också på utsatta områden. Hon hoppas kunna starta en ny scoutkår i Fisksätra i år.

– Just nu är fokus på att hitta trygga vuxna som vill engagera sig. Jag är väldigt optimistis­kt lagd och hoppas vi kan få in några redan under våren. Men realistisk­t är vi kanske i gång i höst, säger Felicia Ödmark.

Varför är det viktigt att nå utsatta områden?

– Vi kämpar för att bredda vår verksamhet, Vi är ju en samhällsor­ganisation och vi tror att vi kan göra skillnad för barn och unga och vill nå ut till så många som möjligt, säger hon.

Hon medger att kostnader kan vara en tröskel. Medlemsavg­iterna i scoutkårer­na varierar. I exempelvis Älta scoutkår är den 450 kronor per år, i Nacka sjöscoutkå­r 800 kronor per termin.

– Vi försöker hålla vår verksamhet så billig som möjligt. Men rent krasst så stänger alla föreningar som har en medlemsavg­it ju ute vissa, säger Felicia Ödmark.

Vi tror att vi kan göra skillnad för barn och unga och vill nå ut till så många som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden