Mitt i Tyresö

Var redo att köa för

Ledarbrist gör det svårt att ta in alla barn som vill börja ◗ Trollbäcke­ns scoutkår växer för varje år som går. Men på grund av brist på ledare är det kö för att bli medlem.

- Maja Johansson

Regnet tilltar och asfalten utanför scoutstuga­n i Trollbäcke­n är blöt. Trots det tar det bara några minuter för de erfarna scouterna att få upp en eld.

– Vi eldar mycket, det är något av det bästa jag vet, säger Johannes Moberg, 21.

Han har varit scout i hela sitt liv och är ledare sedan några år tillbaka. För honom var det en självklarh­et.

– Det är en trygg plats där man får vara sig själv, i alla fall har det alltid varit det för mig, och jag vill ge tillbaka och ge samma upplevelse till andra personer, säger han.

Trollbäcke­ns scoutkår blir större och större. Varje år får de ler medlemmar och nästan alla dagar i veckan är det två till tre scoutmöten. Just nu är det kö för att bli medlem, men de försöker skapa platser till alla som vill vara med.

– Det är beroende av hur många föräldrar som kan ställa upp som ledare. Vi är otroligt tacksamma för de ungdomsled­are vi har, säger Sanna Sonander, ordförande.

Lär sig om sjukvård

Hon berättar att man inte måste veta något om scouting för att bli ledare. Genom familjesco­uterna, som är för barn under åtta år, får många föräldrar sin första kontakt med kåren.

– Det kanske är jättemycke­t på jobbet, och då får du bara släppa det för några timmar. Du får tid med ditt barn och vara med om äventyr i vardagen och lära dig saker du kanske aldrig hade lärt dig annars, säger Sanna Sonander.

Även ungdomsled­arna får lära sig nya saker. Allt från sjukvård och ledarskap till hur man riggar upp ett ljudsystem.

– Det ska vara roligt att komma hit oavsett om man är ledare eller scout, man ser fram emot det, säger 21-åriga Oskar Grönman, som sitter i styrelsen.

Viktig gemenskap

För scouterna Victor Palmgren, 16, och Anton Ankarkrans, 17, är det främst gemenskape­n som får dem att fortsätta. Det, och samhörighe­ten som de känner med scouter från hela världen.

– Gemenskape­n som bildas är livsviktig, säger Victor Palmgren.

– Många kompisar slutade när vi var 13, men jag känner en sorts tillhörigh­et som jag inte har hittat någon annanstans, säger Anton Ankarkrans.

” Gemenskape­n som bildas är livsviktig.

 ?? ?? maja.johansson@mitti.se 08-550 550 20
Eldning är viktigt inom Scouterna, men även att lära sig hur man Anton Ankarkrans.
maja.johansson@mitti.se 08-550 550 20 Eldning är viktigt inom Scouterna, men även att lära sig hur man Anton Ankarkrans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden