Mitt i Tyresö

Stillasitt­andet ökar – liksom scouterna

- Maja Johansson

Att bedriva verksamhet där barnen finns är en framgångsf­aktor.

Allt fler barn och unga sitter stilla och få når upp till den rekommende­rade nivån av fysisk aktivitet. Men Scouterna har inga svårighete­r att hitta medlemmar. Tvärtom är Stockholm den region där flest köar.

STOCKHOLM

Scouterna växer för tionde året i rad.

– Stockholm är ganska scouttätt. Men det är också här vi har lest barn i kö och på väntelista. Det vill vi råda bot på, säger Adam Lundberg, utveckling­skonsulent i Scouterna.

I Stockholm har scouterna vuxit från 15 000 till 23 000 medlemmar på tio år.

Trots det stora intresset för Scouterna visar statistike­n att stillasitt­andet bland barn och unga ökar. Endast två av tio barn når den rekommende­rade nivån på fysisk aktivitet, enligt en rapport från organisati­onen Generation Pep. Det är oroande siffror tycker Joseine Åhrman, generalsek­reterare för Svensk Frilutsliv.

– Det är otroligt lågt och det är ännu lägre bland lickor i 14-årsåldern, säger hon.

Hur många barn och unga som vistas i naturen är svårt att mäta, men Svenskt Frilutsliv ser att de grundlägga­nde kunskapern­a om allemansrä­tten har försämrats. Många skolor har även ersatt de traditione­lla frilutsdag­arna i naturen med inomhusakt­iviteter.

– Vi har en stor utmaning kring barn och unga och stillasitt­ande, och där är skärmtiden en stor faktor.

Uppsökande verksamhet

Att Scouterna trots allt växer tror hon har att göra med deras uppsökande verksamhet. De senaste åren har lera nya kårer startats i Stockholm och på platser i resten av landet som tidigare var utan.

– Att bedriva verksamhet där barnen inns är en framgångsf­aktor, säger Joseine Åhrman.

Scouternas mål är att fortsätta växa i hela landet, från dagens 82 000 medlemmar till 100 000 nästa år.

– Otast brukar det inte vara några problem att få barn och unga att vara med. Men vi behöver ler ledare, säger Adam Lundberg.

Han betonar att blivande ledare inte behöver ha knopar och tändstål i blodet.

– Du behöver vara en trygg och omtänksam vuxen. Vi stöttar alla som startar en scoutkår. De får tändsticko­r, tändstål, kniv och andra basgrejer men också presentkor­t för att kunna handla så att du exempelvis kan göra pinnbröd.

 ?? FOTO: SVENSKT FRILUFTSLI­V ?? Josefine Åhrman, generalsek­reterare Svensk Friluftsli­v.
FOTO: SVENSKT FRILUFTSLI­V Josefine Åhrman, generalsek­reterare Svensk Friluftsli­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden