Mitt i Tyresö

Klart: Tyresö får teoretiska program

Efter många års utredning står det nu klart att teoretiska program återinförs på Tyresö gymnasium. Nästa höst kan eleverna plugga ekonomi eller samhällsve­tenskap i hemkommune­n.

- Maja Johansson

TYRESÖ

För ungdomar i nian som vill läsa ekonomi eller samhällsve­tenskap på gymnasiet har Tyresö inte varit ett alternativ under ett antal år. Men nästa vår inns det möjlighet att söka de två teoretiska programmen, när de återinförs på Tyresö gymnasium hösten 2025.

– Vi är glada och nöjda över att ha fått till det här, säger Christoffe­r Holmström (S), ordförande i gymnasieoc­h utbildning­snämnden.

Sex år har gått sedan elever på gymnasiets teoretiska program sprang ut. Sedan dess har gymnasiet fått ett bättre rykte, nöjdare elever och i undersökni­ngar framgår det att ler personer som går i åttan och nian vill gå i gymnasiet nära hemmet.

Att det blev ekonomipro­grammet och samhällsve­tenskaplig­a programmet beror på att det är två av de mest populära programmen nationellt, och att många Tyresöungd­omar söker just det.

I gymnasiets byggnader

Planen är en klass i varje årskurs per program, men det kan ändras om söktrycket är högt.

– För kommunen innebär det att vi får ett gymnasium som ger breda möjlighete­r till våra ungdomar. Främst är satsningen riktad mot våra Tyresöungd­omar men vi blir glada om även elever från andra kommuner vill söka, säger Christoffe­r Holmström.

Återinföra­ndet av teoretiska linjer på gymnasiet har varit på gång länge och målet var att starta under förra året. Men utredninge­n om i vilka lokaler drog ut på tiden och nu är det beslutat att programmen ska inrymmas i Tyresö gymnasiums lokaler.

87,3 procent av eleverna som går där är nöjda med skolan. Det visar en undersökni­ng som Skolverket gjorde förra året, och det slår alla andra skolor i länet.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Christoffe­r Holmström (S) anser att en kommun med nära 50 000 invånare behöver teoretiska linjer på gymnasiet.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Christoffe­r Holmström (S) anser att en kommun med nära 50 000 invånare behöver teoretiska linjer på gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden