Mitt i Tyresö

Taekwondo-stjärnan: ”Kom som en chock”

◗ Tyresöbon Josef Alami är flerfaldig svensk mästare i taekwondo och vann guld senast i mars. Men efter att ha blivit avstängd från landslaget vet han inte om han vill tävla för Sverige igen. Har fått stöd från andra länder – men vill inte byta till annat

- Mitt i har sökt Svenska Taekwondou­nionen. Maja Johansson

Studier, träning och undervisni­ng. Det är mycket som ska få plats i 22-åriga Josef Alamis schema. Utöver student och Tyresöbo är han taekwondo-stjärna och bäst i Sverige i sin viktklass.

Tillsamman­s med sina bröder är han även instruktör på Alami kampsporta­kademi i Tyresöhall­en och Farstahall­en.

– Det som motiverar mig är den här föreningen och gemenskape­n.

Taekwondo har varit hans stora passion sedan han var sex år.

– Jag fastnade för det direkt, det kändes naturligt.

22 år gammal har han vunnit sju SMguld samt lerfaldiga medaljer i nationella och internatio­nella tävlingar. I december mötte han den regerande OS-mästaren och förlorade med liten marginal.

Men de senaste veckorna är det något annat än vinster som har upptagit hans vakna tid. Eter att i mars ha vunnit ytterligar­e ett SM-guld ställde han upp på en intervju med SVT, där han riktade kritik mot hur landslagsl­edningen behandlar atleterna.

Kort eter det ick han ett mejl från ordförande­n i Svenska Taekwondou­nionen, STU. Han stängdes av från landslaget i ett år på grund av kritiken.

– Det kom som en chock, jag har aldrig varit i konlikt med någon och är alltid trevlig, säger Josef Alami.

Inte uttagen till landslaget

Knappt en månad senare kom ett pressmedde­lande från STU. Där menade styrelsen genom ordförande­n att Josef Alami bland annat ska ha stulit kläder från Svenska olympiska kommittén och vägrat låta sig fotografer­as med den svenska laggan.

– Jag har ingen aning om var de här anklagelse­rna har kommit ifrån. Det inns ingen motivering, de kan inte backa upp något av det, säger Josef Alami.

– Allt är falskt, han inns med på hundra bilder där svenska laggan syns och olympiska kommittén har gått ut med att han aldrig har stulit några kläder, säger storebror Noak Alami, som är grundare och tränare på kampsports­klubben.

När Mitt i träffar Josef Alami har det gått några veckor. Avstängnin­gen hävdes den 24 april då det uppdagades att STU inte hade rätt att stänga av honom, men trots det är han inte uttagen till EMtruppen.

– De skickade ett till mejl där det står att jag inte längre är avstängd, men heller inte uttagen till landslaget.

– På vilka grunder? Han uppfyller alla krav, har varit på alla tävlingar och är bäst i Sverige. Det inns ingen motivering, säger Noak Alami.

Jag har ingen aning om var de här anklagelse­rna har kommit ifrån.

”Alltid rättvisan som segrar”

Han berättar att många föreningar och privatpers­oner från både Sverige och andra länder har hör av sig och stöttat, och många rekommende­rar honom att byta landslag. Men det vill han inte.

– Det är så synd, jag bor här och har min förening och familj här. Jag ska inte behöva göra det för att kunna utöva min sport.

Men så länge den nuvarande styrelsen i STU sitter kvar kommer han inte vilja tävla för Sverige, och han har anmält förbundet och dess ordförande.

– Jag har helt tappat förtroende för dem. Det viktigaste är att inte ler ska drabbas, ingen annan ska behöva gå igenom det här.

– Det tar tid och krat, det här är saker vi inte har behövt hantera tidigare och vi vill inte fokusera på det här utan på sporten och det vi brinner för. Men hur lång tid det än tar och hur tufft det än är så är det alltid rättvisan som segrar, säger Noak Alami.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Turbulense­n har tärt på både Josef och Noak Alami. Men de vill trots allt fortsätta sitt engagemang i föreningen, som är en av de mest framgångsr­ika taekwondok­lubbarna i Sverige just nu.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Turbulense­n har tärt på både Josef och Noak Alami. Men de vill trots allt fortsätta sitt engagemang i föreningen, som är en av de mest framgångsr­ika taekwondok­lubbarna i Sverige just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden