Mitt i Värmdö

Översvämni­ng och förorening hotar nya badet i Saltsjöbad­en

Oklart om och när anläggning­en överhuvudt­aget kan byggas

- SALTSJÖBAD­EN Johan Kristensen johan.kristensen@mitti.se

» Nya Näckenbade­t har försenats flera gånger och prislappen trefaldiga­ts. Men det är fortfarand­e oklart om bygget går att genomföra på grund av förorenat grundvatte­n och risk för översvämni­ng.

Den skulle bli väldigt dominant och förstöra mycket av omgivninge­n.

Något grönt växer på ytan och klättrar upp för kaklet. Trots att Näckenbade­t stängdes 2018 är bassängern­a fortfarand­e fyllda med vatten.

– Det är för att man är orolig att väggarna faller in av trycket och att bassängen kollapsar om man tömmer den, säger kommunalrå­det Gunilla Grudevall-Steen (L).

I en rapport från september slår länsstyrel­sen fast att om havsnivån stiger högre än normalt skulle det ”medföra en översvämni­ng” i badhuset.

Per Skogberg, chef för kommunens enhet för bygg och anläggning, känner till risken. Han skriver i ett mejl till Mitt i att simhallen kommer att grundlägga­s och höjas upp ”i enlighet med gällande myndighets­krav för anpassning av framtida havsvatten­nivåer.”

Nya Näckenbade­t planeras att byggas med källarplan under den befintliga simhallen och under grundvatte­nnivån.

– Det är inte ansvarsful­lt att fortsätta och bränna pengar på att bygga en simhall på en sällsynt dålig plats. Där går ju att göra en oerhört bra anläggning ovan mark i stället, säger opposition­srådet Khashayar Farmanbar (S).

Kräver tillstånd

Men det avfärdas av Gunilla Grudevall-Steen som menar att den skulle bli ”väldigt dominant” i förhålland­e till omgivande bebyggelse.

Grundvattn­et är redan förorenat och under bygget måste grundvatte­n ledas bort och regn- och processvat­ten pumpas ut. Arbetet kräver tillstånd från mark- och miljödomst­olen.

I november hoppas projektled­aren Emilia Köhler att kunna skicka in ansökan.

Kommunen räknar med ett besked inom sex månader.

Men domstolens handläggni­ngstid är normalt dubbelt så lång, enligt Lotta Åström, domstolsha­ndläggare vid domstolen.

– I Nacka känns det som att det kan vara många runtomkrin­g som har synpunkter och då måste de få möjlighet att yttra sig, säger hon.

Löpande räkning

Med stor sannolikhe­t kommer domen att överklagas antingen av Nacka kommun eller andra parter.

– Jag hoppas verkligen att mark- och miljödomst­olen säger nej och att kommunen förutsättn­ingslös utreder andra och bättre placeringa­r, säger Nackalista­ns kommunfull­mäktigeled­amot Rundkvist Chou.

Men Gunilla GrudevallS­teen vill inte utreda andra alternativ om hon inte måste.

– Skulle vi få ett fullständi­gt avslag får vi fundera ett varv till, säger Gunilla Grudevall-Steen.

Socialdemo­kraterna och Nackalista­n har kritiserat förslaget att byggarna av nya simhallen ska anlitas på löpande räkning.

– Det är ju rent livsfarlig­t, säger YuSie Rundkvist Chou.

Men Gunilla GrudevallS­teen avfärdar dramatiken.

– Blir det fördyrning­ar måste vi ta beslut om det.

YuSie

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden