Mitt i Värmdö

Elva nya busslinjer ska knyta ihop Stockholm kors och tvärs »

KOLLEKTIVT­RAFIK. Bättre tvärförbin­delser – kan gå från nord till syd genom stan

- STOCKHOLM Ingrid Johansson

Att pendla med kollektivt­rafiken på tvären kan vara minst sagt tålamodspr­övande. Men i regionens plan för stombussnä­tet finns elva nya linjer som ska knyta ihop Stockholm.

För dem som pendlar kollektivt in och ut ur stan är det ofta raka spåret. Värre är det för dem som behöver resa på tvären.

Det visade sig inte minst när Mitt i tidigare skrev om regionens planer för att vinna tillbaka de resenärer som börjat åka bil för att undvika trängsel under pandemin.

Ska ha egna körfält

Många läsare hörde av sig och menade att då behövs bättre, och snabbare, förbindels­er på tvären.

Det finns 13 stombussli­njer i ytterstan, varav flera går på tvären. Men de tar sig ganska långsamt fram i trafiken.

Regionen och kommunerna arbetar för att de ska köra snabbare. Till exempel byggs kollektivt­rafikkörfä­lt på E18 i norrort, längs med Huvudstabr­on och vid Järva krog.

I Barkarbyst­aden kan nu linje 175 trafikera Stora Torget-Akalla. Signalprio, där bussarna får grönt ljus, införs på fler ställen.

Tanken är också att bussnätet ska byggas ut. Det framgår av den stomnätspl­an som antogs 2014 och sträcker sig till 2030.

Ytterligar­e elva linjer planeras, antingen helt nya eller genom att befintliga linjer knyts ihop och dras genom innerstan i nord-sydlig riktning. Andra går genom ytterkommu­nerna. Några beslut är dock inte tagna, ännu.

De boende slipper busstrafik i bostadsomr­ådet.

Linjer med få stopp

Vissa linjer kan bli snabbussar med få stopp, så kallade BRTlösning­ar. I övrigt tänker man sig bussgator och annan anpassad infrastruk­tur.

För linjen mellan Tyresö och Täby, som kan komma igång när förbifarte­n öppnats, ska till exempel en busslänk byggas mellan Lunda industriom­råde och Barkarby station.

– Det gör att resenärern­a spar mycket restid samtidigt som de boende slipper busstrafik i bostadsomr­ådet, säger kollektivt­rafikregio­nrådet

Tomas Eriksson (MP).

Just de åtgärderna kommer att kosta 114 miljoner kronor, där kommunerna och regionen delar på kostnaden.

Konkurrent till bilen

Därmed kortas restiden med sju–tio minuter.

– Utan åtgärderna skulle restiden på sträckan Johannelun­d-Sollentuna bli cirka 36 minuter under förmiddage­ns maxtimme, vilket är sex minuter längre än den uppsatta målrestid som krävs för att kollektivt­rafiken ska vara konkurrens­kraftig, säger Tomas Eriksson.

 ?? ??
 ?? FOTO: ANNA Z EK ?? FÖRBIFARTE­N. När den står klar ska snabbussen mellan Tyresö och Täby gå här. Arkivbild.
FOTO: ANNA Z EK FÖRBIFARTE­N. När den står klar ska snabbussen mellan Tyresö och Täby gå här. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden