Mitt i Värmdö

Nu flyttar naturen in i köket

TRENDER. Naturliga material och färger allt mer populärara – liksom multifunkt­ioner

- Naturnära. Jonas Berge

Under pandemin flyttade vi först in kontoret i hemmet. Sedan blev naturen vårt andra vardagsrum. Nu plockar vi in naturen in i köket.

Grått har blivit det nya Stockholms­vita. Inte särskilt vågat men kanske ett försiktigt första steg mot mer färg i hemmen. Naturen fortsätter nämligen att vara en stark inspiratio­nskälla. Höstens palett går från beige till grönt via olika grå nyanser.

Inrednings­designen Lotta Agaton och kökstillve­rkaren Marbodal presentera­de tillsamman­s nyligen tre stora trender på köksfronte­n.

– Naturens detaljer, färger och texturer är en tydlig trend i hemmen och kommer fortsätta att vara framöver. Ta in naturen och jobba med det du har omkring dig. Du kanske stylar ditt kök genom att plocka in kvistar från din trädgård eller använder dina färska råvaror som du ska laga mat med för att få in naturen i köket, säger Lotta Agaton.

Nästa trend är hållbarhet, vilket förhoppnin­gsvis är mycket mer än en trend. I dag tänker många ett steg längre och köksinredn­ingens livslängd tas allt mer i åtanke.

Naturens detaljer, färger och texturer är en tydlig trend i hemmen och kommer fortsätta att vara framöver.

Multifunki­onella kök

Pandemin har satt hemmet i fokus mer än någonsin. Och även om restriktio­nerna slopades i dagarna räknar nog de flesta kallt med att fortsätta tillbringa mer tid i hemmet framöver. Då blir kökets funktioner extra viktiga. Det ska kunna fungera som både arbetsplat­s och en samlingspl­ats för familj och vänner.

Därför är det inte bara färg och material som förändras. Exempelvis har Marbodals nya köksö från Signatur Ekbacken en riktig möbelkänsl­a och fungerar såväl i köket som för sig själv och ser nästintill ut som ett sideboard i ditt vardagsrum, säger Herman Persson, Group Design Director på Nobia – Marbodals moderbolag.

– Aldrig har köket skiftat så mycket i sin funktion under dagarna som nu. Funktional­itet är av största vikt när det gäller hemarbete, ett ökat bak- och matlagning­sintresse och mer umgänge hemma i skuggan av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden