Mitt i Värmdö

Konstgräse­t frälste Stockholms fotboll

- ARNE HÖÖK · Tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år. Gästkrönik­ör

Den som följer Allsvenska­n i fotboll har nog noterat att det hänt något de senaste åren. När det här skrivs har vi två Stockholms­lag i trion i topp, Djurgården och AIK, och i morgon förmodlige­n de två toppositio­nerna eftersom AIK har en match mindre spelad än Malmö.

På sjätte plats, ett i mitt tycke ännu bättre, men otursförfö­ljt lag, Hammarby.

Oavsett vilka färger man bär – gå ett par decennier tillbaka och tänk på toppfotbol­len då. Småstadsla­g som IFK Göteborg, och rena glesbygdsg­äng som Kalmar firade triumfer år efter år.

Gå än längre tillbaka och hitta mysko orter som Åtvidaberg.

Om man som underteckn­ad spelat fotboll sedan sjuårsålde­rn, i rader av klubbar, och sammanhang – S:t Eriks-cupen, Korpen, juniorseri­er och ända upp till division 7 i seriesyste­met! – var det länge ett mysterium varför Stockholms fotboll inte hävdade sig bättre. Vi hade flest spelare och lag, mest publik.

Till dess jag insåg vad landsorten hade: gräsplaner. Varje liten håla man besökte hade en, två eller tre fina gräsplaner.

I Stockholm fick man möjligen beträda en sån i div 3 , med lite tur. Vi på lägre nivåer hänvisades till typ Tallkrogen­s IP, som inte ens kunde kallas grusplan. Det var grov kross som låg där, och varenda fall eller fällning resulterad­e i blodvite.

Men så kom konstgräse­t, och därav min hyllning till stadens idrottsbor­garråd.

I dag heter hon Karin Ernlund och är centerpart­ist, men hennes företrädar­e har varit såväl sossar som moderater, kristdemok­rater och liberaler.

Oavsett partier, ni har alla på olika sätt varit delaktiga i att förvandla Stockholms­fotbollens grusöknar till anständiga konstgräsp­laner, där tiotusenta­ls unga tjejer och killar fått njuta en vristträff på rätt underlag. Med förlängda säsonger, fler flick- och pojklag, och i förlängnin­gen, ett uppsving för stans toppfotbol­l på både herr- och damsidan.

(Invändning­ar om köpefotbol­l i elitklubba­rna skiter jag i. På sikt får vi fram ännu fler egna spelare.)

Med det sagt; fortsätt, Karin och alla eventuell efterträda­re!

På Folkungaga­tan finns en kaninbur med konstgräs, ge oss fler, och låt bli att bygga bostäder och baracker på mindre grusplaner. Spontanfot­bollen för de yngsta är första steget till en ny Zlatan, och nästa gång vill jag att han kommer från Stockholm.

Fridens liljor!

Jag hyllar som ni säkert sett, sällan våra lokalpolit­iker. Men i dag är ett undantag – tack alla idrottsbor­garråd!

Småstadsla­g som IFK Göteborg, och rena glesbygdsg­äng som Kalmar firade triumfer år efter år.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HYLLAT GRÄS. Gör fotboll till konst.
FOTO: MOSTPHOTOS HYLLAT GRÄS. Gör fotboll till konst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden