Mitt i Värmdö

Hur du eldar och

Bryssel kan kännas avlägset. Men faktum är att många EU-beslut som fattas där når in i din vardag. Eldning i trädgårdar­na och regler för epa-traktorer är exempel som påverkar lokalt. M fick nyss igenom förslag att stoppa eldningsfö­rbud i

-

Trädgårdss­äsongen är här och så här års är det många som gör vårint i trädgården. Men i år har det varit mycket diskussion och förvirrand­e informatio­n om det är tilllåtet eller inte att elda trädgårdsa­vfall.

Bakgrunden är ett EU-direktiv som innebär att medlemssta­terna måste förbättra sin hantering av bioavfall. Därför beslutade regeringen i slutet av 2022 att göra ändringar i det svenska regelverke­t.

Enligt Naturvårdv­erket är det i praktiken förbjudet att elda i trädgården till följd av den nya EU-förordning­en. Men det lyckades Moderatern­a i Värmdö nyligen hejda.

På senaste mötet i bygg-, miljö- och hälsoskydd­snämnden lade de ett initiativ som övriga partier valde att haka på.

Eldningsve­ckor

Det innebär att nämnden gör tolkningen att eldning av trädgårdsa­vfall fortsatt tillåts i Värmdö under eldningsve­ckorna, som är tre veckor på våren och tre på hösten.

– Vi anser att det är bisarrt om Värmdö går på Naturvårds­verkets tolkning, som är långt mycket längre än vad lagstitnin­gen kräver. Jag är glad att styret kunde gå med på delar av vårt förslag, säger Markus Schill (M), andre vice ordförande i bygg-, miljöoch hälsoskydd­snämnden.

Den 9 juni är det EU-val. Historiskt sett har valdeltaga­ndet varit lågt, trots att hälten av alla beslut som tas på kommunal nivå, som nu senast om att elda trädgårdsa­vfall, har en koppling till EU.

I EU-valet 2019 röstade 60,3 procent av Värmdöborn­a vilket var högre än rikssnitte­t på 55 procent, men betydligt lägre än i riksdagsva­let 2022 då 88,4 procent röstade.

Våra fordon borde ju vara mer säkra.

Kan få köra fortare

Ytterligar­e ett nyligen fattat EU-beslut som påverkat många Värmdöbor är reglerna kring A-traktorer, eller epa-traktorer som det också kallas.

Där har Europaparl­amentet röstat för ett förslag om att åldersgrän­sen för att få köra A-traktorer ska höjas från 15 till 16 år och att det ska

 ?? FOTO: VÄRMDÖMODE­RATERNA ?? Upp i rök går såväl nya EU-direktiv som trädgårdss­ly när Markus Schill (M), andre vice ordförande i bygg-, miljö- och hälsovinte­rn.
FOTO: VÄRMDÖMODE­RATERNA Upp i rök går såväl nya EU-direktiv som trädgårdss­ly när Markus Schill (M), andre vice ordförande i bygg-, miljö- och hälsovinte­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden