Mitt i Värmdö

Kangas: ”Hon visste vad det handlade om”

”INGET FÖRTROENDE”. Svarar Cecilia Lejon

- Eva Tonström eva.tonstrom@mitti.se

Det var helt rätt att säga upp Cecilia Lejon innan utredninge­n var klar, menar Carl Kangas.

Mejl och fakturor bevisar, enligt rapporten, att hon gjorde fel.

VÄRMDÖ

Nu svarar Carl Kangas (S) på kritiken mot honom om hur uppsägning­en av Cecilia Lejon gick till.

Den tidigare kommundire­ktören säger att hon aldrig ick se någon dokumentat­ion överhuvudt­aget, som hon kunde kommentera. Hon ick bara en muntlig dragning.

Varför fick hon några underlag? inte

se

– Den frågan måste du ställa till utredaren. Men jag skulle säga att hon hade mycket klart för sig, när hon ick dragningen den 12 mars, vilka de konkreta fynden i utredninge­n var, säger Carl Kangas (S), ordförande i Värmdös kommunstyr­else.

Lejon sades upp en hel månad innan utredninge­n var klar, alltså i praktiken utifrån ett visselblås­artips.

Varför väntade du inte tills utredninge­n var klar?

– Visselblås­ningen var utredd, men formellt inte helt färdig. Utredaren ick frågan om någon slutsats i utredninge­n skulle kunna ändras till den slutliga rapporten, och svaret blev nej. Min samlade bedömning, utifrån den info som framkom, blev att jag inte längre hade förtroende för Lejon att leda förvaltnin­gen. Därför föreslog jag att hon skulle sägas upp.

I den färdiga rapporten sägs att Lejon varit jävig genom att anlita en konsult som hon tidigare jobbat med, ansvarat för tre direktupph­andlingar av samma konsult till ett värde av 781 846 kronor, som skulle betraktas som köp, och inte låtit andra företag lämna anbud på uppdraget. Beloppet överstiger gränsen för vad som är okej att direktupph­andla. Det styrks av mejlutdrag och fakturor. Enligt utredaren har Lejon en annan syn på hur det gått till. Enligt honom fanns ingen anledning att visa underlagen för henne.

Först när Cecilia Lejon har fått se rapporten kommer hon att kommentera innehållet, säger hon till Mitt i Värmdö.

Men enligt Carl Kangas finns ingen rutin i kommunen att skicka en visselblås­arutrednin­g till den det berör. Cecilia Lejon, i det här fallet, får begära ut den som en allmän handling precis som alla andra, blir beskedet.

Hon hade mycket klart för sig, när hon fick dragningen, vilka de konkreta fynden i utredninge­n var.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Cecilia Lejon hoppas kunna fortsätta leva sitt liv på Värmdö, och gå på lokala matbutiken och handla. ”Det jag utsatts för önskar jag ingen att få vara med om.”
FOTO: JOHANNES ÄNG Cecilia Lejon hoppas kunna fortsätta leva sitt liv på Värmdö, och gå på lokala matbutiken och handla. ”Det jag utsatts för önskar jag ingen att få vara med om.”
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Carl Kangas (S).
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Carl Kangas (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden