Mitt i Värmdö

Runmarö krog är till salu – kan omvandlas till bostadsrät­ter

PRISLAPP: 13,5 MILJONER. Svårt få lönsamhet i restaurang­en – stått tom i många år

- Eva Tonström

Men det var för svårt med så kort säsong att få det att gå runt.

I över tio år har gamla Runmarö krog fått stå och förfalla. Nu är krogen till salu för 13,5 miljoner – med förhandbes­ked om att få göra om en del till lägenheter. ”Ett unikt tillfälle att fastighets­exploatera och utveckla och kanske skapa en ny skärgårdsb­y på underbara Runmarö.”

Så står det i annonsen om gamla Runmarö krog som är till salu. Det gamla kroghuset i Styrsvik på Runmarö har stått oanvänt och fått förfalla i tolv år, så i dag liknar det mest ett spökhus.

I baren på nedervånin­gen och i restaurang­en på entréplane­t ligger dynor och annat kvar, och markisen med texten ”Runmarö krog” sitter fortfarand­e uppe. Buskar och sly har börjat ta sig upp genom altanen.

Prislappen: 13,5 miljoner

Men enligt Fredrik Svanberg, som äger Runmarö krog via sitt bolag Gourmet food AB, är huset i grunden i gott skick.

– Egentligen är det bara ytskikt som behöver ixas till. Löpande underhåll inomhus har skötts för att behålla det elementära i huset, säger han.

Det är kostsamt att underhålla en fastighet som inte används, förklarar han.

I priset ingår även fastighete­n intill, och enligt säljaren skulle åtta-nio lägenheter kunna byggas på de två tomterna.

I höstas ick de ett positivt förhandsbe­sked från kommunen att bygga ett nytt hus på ena fastighete­n, enligt Fredrik Svanberg, som kan göras om till tre-fem lägenheter. Vattenförs­örjningen är också klar, med en ny, borrad brunn, tillägger han.

Men för att genomföra hela byggplanen krävs bygglov för ett nytt hus (där de har ett förhandsbe­sked), lov att bygga om kroghuset till lägenheter och en ny avloppslös­ning till de nya lägenheter­na.

– Övervåning­en på krogen har varit privatbost­ad tidigare, så det bör inte vara så svårt att få lov att göra ler lägenheter där, säger Fredrik Svanberg.

Svårt att få lönsamhet

Gourmet food hade en plan när de köpte fastighete­rna Runmarö krog och två grannfasti­gheter 2005. De drev själva krogen de första tre-fyra åren.

– Men det var för svårt med så kort säsong att få det att gå runt.

De provade att arrendera ut till andra som drev krog i två-tre år, men det funkade inte heller. Så 2012 stängde de krogen helt och bestämde sig för att ansöka om att få bygga om alltihop till bostäder.

Det skulle ta tio år att få förhandsbe­sked och ny brunn godkänd av Värmdö kommun, och andra instanser.

– Det har varit så många turer, allt från vattenfråg­an och strandskyd­d till avlopp och grannar som oroat sig över vattentill­gången, säger han.

Han vill gärna se att det blir året-runt-bostäder eftersom det skulle gynna tillväxten på ön.

Värmdö kommun har för Mitt i Värmdö bekrätat att det inns ett positivt förhandsbe­sked för byggnaden intill krogen.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? De som stiger i land vid Styrsvik på Runmarö möts av den här synen: En förfallen gammal krog som sett bättre dagar.
FOTO: EVA TONSTRÖM De som stiger i land vid Styrsvik på Runmarö möts av den här synen: En förfallen gammal krog som sett bättre dagar.
 ?? FOTO: NORDSTRAND­S MÄKLERI ?? Enligt mäklaren Robert Nordstrand finns det spekulante­r på de två fastighete­rna.
FOTO: NORDSTRAND­S MÄKLERI Enligt mäklaren Robert Nordstrand finns det spekulante­r på de två fastighete­rna.
 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Två av byggnadern­a som ingår i köpet.
FOTO: EVA TONSTRÖM Två av byggnadern­a som ingår i köpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden