Mitt i Västerort

Blippa kortet vid alla dörrar på fyrans buss

-

Påstigning i de bakre dörrarna på fyrans buss ska göra att den tar sig fram snabbare.

FOTO: ANDREAS JENNISCHE

BAKDÖRR.

Försöket med påstigning vid alla dörrar på fyrans buss har nu startat.

Det ska göra stoppen vid hållplatse­rna kortas.

Nu kan du kliva på och blippa ditt kort i alla dörrar på fyrans buss, som går mellan Radiohuset och Gullmarspl­an. Det är ett försök som startade den 22 augusti och som pågår till juni nästa år.

Syftet är att se om det snabbar upp bussarna, som annars kan bli stående länge vid hållplatse­rna när det är många som ska kliva på.

– Kortare restider gör dessutom att vi kan få upp kapacitete­n på linjen, säger Tomas Eriksson (MP), regionråd med ansvar för kollektivt­rafiken.

Fler kontroller

Enligt trafikförv­altningen kommer påstigning vid alla dörrar ge en tidseffekt­ivisering med sju procent.

– Det finns en risk för ökat fuskåkande, och därmed uteblivna intäkter. Men vi kommer att ha riktade biljettkon­troller på de här bussarna, säger Tomas Eriksson. Tillsamman­s med fler sepa

REGIONRÅD.

FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ma rata busskörfäl­t, företräde i korsningar och färre hållplatse­r ska bussen snabbas upp, från 12-15 kilometer i timmen till 20.

Hållplatse­r dras in

Under försöket dras hållplatse­rna Mariebergs­gatan, Högalidsga­tan, Stadion och Jungfrugat­an in.

Att installera biljettläs­arna kostar runt tio miljoner kronor. De kan inte läsa de gamla accesskort­en, de måste blippas därfram.

Ingrid Johansson

Vems är de offentliga rummen? För vem ska de finnas, vilka ska få plats? Och hur utformar man gröna rum?

Elisabet Elfström är landskapsa­rkitekt och den som i november kommer behöva hitta ett och annat svar på de här frågorna när hon tillträder som stadens dens nya stadsträdg­årdssmästa­re.

– Jag ser fram emot att jobba tillsamman­s med d de övriga förvalt- ningarna och med d alla de utmaningar som finns framåt för Stockholm. j jobbar hemma. F För att man ska k känna trygghet behövs ögon, människor som rör sig.

Det här och mycket mer landar på Elisabets bord. Som strategisk­t ansvarig för stadens offentliga rum måste hon se helheter och våga hitta nya lösningar på gamla utmaningar.

Framtiden består däremot inte bara av utmaningar. Stockholm har nästan allt menar hon. Närheten till vatten, till grönområde­n och lättheten att röra sig mellan olika platser.

Om en High Line i Stockholm. FOTO: PETER PHILLIPS

DRÖMMER.

Inte bara utmaningar

Vilka är då stadens utmaningar? I och med pandemin nyttjar vi parker och grönområde­n mer än innan. Fantastisk­t säger Elisabet, men i och med det ökar också slitaget.

– Vi måste ta hand om det vi har och underhålla. Sen ska vi fundera kring city. Kontor stänger ner när fler

Tomas Eriksson (MP) har ansvar för kollektivt­rafiken.

– Allting finns och det är ganska nära till allting. Så det finns väldigt fina förutsättn­ingar att arbeta fram en bra stad.

Vad är en bra stad?

– En bra stad ska nog egentligen bara vara där. Man ska inte störa sig på saker. Kan man bo, verka och leva utan att störa sig, då är det en bra stad.

Om du fick drömma fritt, vad skulle du vilja se utvecklade­s i Stockholm?

– Åh... att få en grön passage mellan Slussen, över till Riddarholm­en och vidare till Tegelbacke­n. En High Line.

Klara B Orreteg

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden