Mitt i Västerort

Nästan bara kvinnor på postcovid-doktorns lista

-

KVINNOSJUK­DOM.

man är kvinnor.

STOCKHOLM

Merparten av patientern­a på Karolinska­s postcovidm­ottagning är kvinnor.

– Jag har 114 patienter på min lista. Av dem är 12 män, säger Christer Lidman, infektions­läkare.

Fler kvinnor än män drabbas av långvariga symtom efter covid-19. Och andelen ökar. Vid det här laget är merparten av patientern­a på Karolinska­s postcovidm­ottagninge­n kvinnor.

– Jag har 114 patienter på min lista. Av dem är 12 män. Så det här är absolut något som främst drabbar kvinnor, säger Christer Lidman, specialist i infektions­sjukdomar.

FOTO: PRIVAT

Enligt Socialstyr­elsens sammanstäl­lning, som sträcker sig fram till mars 2021, var andelen kvinnor som fick vård 52-62 procent. Sedan dess har kvinnorna dragit ifrån. Vecka 26 fick till exempel 73 kvinnor vård för postcovid, mot 44 män.

Kvinnor i fertil ålder

Varför kvinnor drabbas i högre utsträckni­ng vet man inte.

– Det kan bero på att kvinnor har en ökad tendens att få autoimmuna sjukdomar. Postcovid drabbar också ofta kvinnor i fertil ålder. Så kanske har det med hormoner att göra. Men forskning om vad som orsakar postcovid pågår över hela världen, säger

● autoimmuna sjukdomar går det egna immunsyste­men till attack mot sin egen vävnad.

● finns 80 autoimmuna sjukdomar. Gluteninto­lerans, ledgångsre­umatism och MS hör till de vanligare.

KÄLLA: KAROLINSKA INSTITUTET

Nästan alla patienter hos Crister Lid

Vid

Det

Christer Lidman.

Det finns tre huvudspår, berättar han. Ett är ett överaktivt immunförsv­ar, ett annat att virus finns kvar i kroppen och triggar olika symtom. Det tredje handlar om att något i blodsystem­et skapar mikroblodp­roppar.

– Men begreppet postcovid är lite olyckligt då det får en att tro att det är en enda sjukdom med en enda förklaring. Snarare är det liknande symtom med olika förklaring­smekanisme­r.

400 patienter står i kö till mottagning­en på Karolinska, Huddinge. Väntetiden är sex månader. Totalt har 2 621 personer i Region Stocholm fått diagnosen.

Ingrid Johansson

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden