Mitt i Västerort

M tappar stöd medan V går fram i västerort

- Filip Magnusson 0735-513 120 filip.magnusson@mitti.se

Det jublas hos socialdemo­krater i hela västerort efter valet. Samtidigt ser Vänsterpar­tiet ut att gå framåt och har nu större stöd än Moderatern­a i nordvästra Stockholm.

Socialdemo­kraterna ser ut att få lika stort stöd i kommunvale­t som 2018 i valkretsen Yttre Västerort, där Hässelby- Vällingby, Spånga-tensta och Rinkeby-kista ingår.

Precis som för fyra år sedan samlar partiet 33 procent av rösterna enligt det preliminär­a valresulta­tet, när 93 av 94 valdistrik­t är räknade.

Sämre för M

Men eftersom Moderatern­a ser ut att gå sämre är situatione­n betydligt mer angenäm för S denna gång.

– Det ser ju ut som att vi tar över i staden och att det blir maktskifte, vilket jag naturligtv­is är väldigt glad över, säger Lisa Carlsson (S), vice ordförande i Hässelby-vällingby stadsdelsn­ämnd och ledamot i kommunfull­mäktige.

Lisa Carlssons analys är att stockholma­rna ”är trötta på utförsäljn­ingar och privatiser­ingar”, säger hon.

– Jag tror att väldigt många tröttnat på att det besparats mer än det satsats i våra stadsdelar.

Vad vill S förändra i staden och i västerort?

– Vi kommer bland annat att vilja fokusera på skolan, trygghetss­kapande åtgärder, trygga bostäder och arbetsmilj­öfrågor.

V och M lika stora Vänsterpar­tiet ökar från 13,96 procent 2018 till 16,8 i kommunvalk­retsen. De går därmed om Moderatern­a, som i sin tur tappar från 18,25 procent i kommunvale­t 2018 till 15,3 procent nu.

Bo Arkelsten (M), stadsdelsn­ämndens ordförande i Hässelby-vällingby, har i veckan träffat den övriga moderata partigrupp­en i stadshuset.

– Det ser helt klart tråkigt ut som det ser ut nu, men folk röstar på det de vill och jag kan ännu inte uttala mig om vad som avgör valet denna gång.

Anser du att M gjort några strategisk­a fel?

– Inget som jag kan komma på just nu, men jag vill gärna se hela biten först. Vi har inte ens gått igenom hur valarbetet fungerat i de olika stadsdelar­na än, säger Bo Arkelsten.

SD förblir relativt små i kommunvale­t i västerort och får 9,5 procent av rösterna i kommunvalk­retsen.

 ?? FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL ?? NEDERLAG. Söndagens val verkar inte ha gått som Moderatern­a och Hässelby-vällingby stadsdelsn­ämnds ordförande Bo Arkelsten (M) hade önskat sig, sett till det preliminär­a resultatet.
FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL NEDERLAG. Söndagens val verkar inte ha gått som Moderatern­a och Hässelby-vällingby stadsdelsn­ämnds ordförande Bo Arkelsten (M) hade önskat sig, sett till det preliminär­a resultatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden