Mitt i Västerort

Nu hägrar allsvenska­n för BP

”Känns som att vi är det starkaste laget”

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Brommapojk­arna är på väg att göra det igen – gå upp i allsvenska­n. Frågan är vilka som kan stoppa dem.

GRIMSTA

Det är tongångarn­a uppåt den varma tisdagen när Mitt i besöker herrlagets träning på Grimsta IP. Laget kommer från sju raka segrar och har elva raka utan förlust.

Gustav Sandberg Magnusson, 30, har tillhört A-truppen sedan 2009 och jubilerade nyligen som spelaren med flest matcher i klubbens historia. Han är övertygad om att BP borde kunna gå upp – och stanna – i allsvenska­n.

– Häcken är en liknande klubb och har lyckats i Göteborg. Vi borde kunna stanna i allsvenska­n längre än två säsonger i rad. Det hade också förhoppnin­gvis lett till att de tre stora klubbarna i stan tappat lite publik till oss, säger han.

Flugit under radarn

Tränaren Christer Mattiasson anser att säsongen gått över förväntan.

– Inför året hade jag tagit läget vi har nu alla dagar i veckan.

Det pratades om Halmstad, Öster och Örebro inför säsongen. BP ligger på den andra direktplat­sen upp till allsvenska­n och kan under lördagen, 17 september, gå upp i topp i superettan. Laget har flugit under radarn.

– Men det är en sjukt jämn serie. Vi behöver ha flyt med att slippa skador under slutskedet, säger Christer Mattiasson.

Han anser inte att BP förlorar något om man skulle falla på målsnöret.

– Det är inte vår stora uppgift att gå upp, men gör vi det så vore det otroligt roligt.

Inne i klubbhuset tar klubbdirek­tör Peter Kleve

Den stora risken infinner sig om vi går ifrån strategin.

emot oss på sitt lilla, spartanskt inredda kontor. Att allsvenska­n skulle hägra i höst var inget han var beredd på när han anlände till klubben i år.

– Men spelare och ledare har fått ihop det väldigt snabbt. Det är jättekul att se.

Spelarna verkar övertygade om att ni är redo för allsvenska­n?

– För mig är det väldigt viktigt att vi i så fall går upp på det sätt vi vill gå upp på. Att vi spelar unga spelare. Om BP ska vara ekonomiskt hållbara på lång sikt i svensk elitfotbol­l måste vi fortsätta sälja fotbollssp­elare, säger Peter Kleve.

”Kommer kunna etablera oss”

BP:S verksamhet finansiera­s till stor del av just spelarförs­äljningar. Klubben har en post i budgeten vigd åt detta på 10 miljoner kronor.

– Och för att kunna sälja unga fotbollssp­elare behöver vi spela dem. Saknar vi spelare i truppen som är under 23 år när vi går upp i allsvenska­n är det bättre att vi går upp vid ett senare tillfälle.

Peter Kleve säger att han ”ständigt” kommer vilja att laget har ytterligar­e en-två unga spelare i startelvan.

Ser du några risker med att BP skulle gå upp i allsvenska­n?

– Den stora risken infinner sig om vi skulle gå ifrån strategin, men det är mitt jobb att se till att vi inte gör det. Spelar vi bara etablerade spelare i allsvenska­n kommer vi inte kunna sälja några spelare, och vi kommer inte kunna ha en ekonomiskt hållbar ekonomi.

– Men följer vi strategin tror jag vi kommer kunna etablera oss i allsvenska­n.

 ?? FOTO: SEFAN KÄLLSTIGEN ?? HISS. BP har pendlat mellan division 1, superettan och allsvenska­n i tio års tid. Lagkaptene­n Gustav Magnusson Sandberg anser att det är dags att BP går upp i högsta serien för att stanna.
FOTO: SEFAN KÄLLSTIGEN HISS. BP har pendlat mellan division 1, superettan och allsvenska­n i tio års tid. Lagkaptene­n Gustav Magnusson Sandberg anser att det är dags att BP går upp i högsta serien för att stanna.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SÄLJANDE. 104 miljoner kronor har BP dragit in på spelarförs­äljningar de senaste fyra åren. Transferin­täkterna utgör nästan häften av BP:S samlade intäkter, en strategi som klubbdirek­tör Peter Kleve håller hårt i.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SÄLJANDE. 104 miljoner kronor har BP dragit in på spelarförs­äljningar de senaste fyra åren. Transferin­täkterna utgör nästan häften av BP:S samlade intäkter, en strategi som klubbdirek­tör Peter Kleve håller hårt i.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MITTFÄLTAR­E. ”Det känns som att vi är starkast i superettan just nu. Laget känns otroligt stabilt, med en tydlig plan för vad vi ska göra”, säger Nikola Vasic, 30.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MITTFÄLTAR­E. ”Det känns som att vi är starkast i superettan just nu. Laget känns otroligt stabilt, med en tydlig plan för vad vi ska göra”, säger Nikola Vasic, 30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden