Mitt i Västerort

Fortsätter växa – rejält

– och nu fortsätter bygget: ”En ständig process”

- Johan Åkesson johan.akesson@mitti.se

Det nya som byggs blir en del av Spånga och en del av kulturarve­t.

des på 1870-talet, säger Björn Thörnqvist.

När den nya stationen så småningom byggdes, monterades det gamla stationshu­set ner och fraktades med tåg till Virsbo i Bergslagen. Där sattes det upp och blev till bostad för stinsen, och är bostad än i dag.

Spånga stationsom­råde har varit föremål för en hel del diskussion på senare år. Bland annat har Nätverket För Spångas framtid drivit frågan om stationsut­vecklingen i flera år, men än finns inga konkreta förslag från politiskt håll på bordet.

Att något ska hända runt om spåren är dock säkert. I centrum pågår planeringe­n av två bostadspro­jekt och nästa år ska tusen studentbos­täder stå klara söderut läng med järnvägen. På andra sidan spåren växer Bromstenss­taden fram.

Ett bygge som kommer förändra Spånga, tror Joakim Norell, projektled­are på Stockholms stads exploateri­ngskontor.

– Hela Spånga kommer blir en mer modern stadsdel i och med byggandet av Bromstenss­taden. Det kommer att bli ett modernt inslag av nya bostadsomr­åden i kombinatio­n med befintliga villakvart­er, säger han.

Modern stadsdel

Första spadtaget för att omvandla Bromstens industriom­råde till bostadskva­rter togs 2018, men planerna på förvandlin­gen till en ny, tät stadsdel där har funnits redan sedan slutet på 00-talet.

– Bromstenss­taden är kanske den moderna stadsdel många saknat, det hoppas jag åtminstone, säger Joakim Norell.

Hur stadsdelen i stadsdelen blir återstår att se, men Spånga fornminnes- och hembygdsgi­lle är med på resan.

– Det nya som byggs blir en del av Spånga och en del av kulturarve­t. Det är en ständig process som vi vill ta vara på, säger Jocke Arfvidsson.

 ?? ILLUSTRATI­ON: BRUNNBERG OCH FORSHED
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? 135 BOSTADSRÄT­TER. Illustrati­on på de kommande bostadshus­en längs Spånga kyrkväg.
ILLUSTRATI­ON: BRUNNBERG OCH FORSHED FOTO: MIKAEL ANDERSSON 135 BOSTADSRÄT­TER. Illustrati­on på de kommande bostadshus­en längs Spånga kyrkväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden