Mitt i Västerort

Regeringen vill inte lägga ner Bromma flygplats

- BLIR KVAR. FOTO: MOSTPHOTOS Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Beslut om att lägga ner Bromma flygplats kommer inte att fattas under den kommande mandatperi­oden. Det meddelar den nya regeringen – men det nya styret i Stockholms stad är kritiska.

Förra fredagen presentera­de landets nya regering bestående av M, KD och L samt SD som samarbetsp­arti ett dokument: Tidöavtale­t, Överenskom­melse för Sverige, i vilket regeringsp­olitiken för de kommande fyra åren stakas ut.

En av punkterna som tas upp handlar om Bromma flygplats. I Tidöavtale­t står: ”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte att fattas under mandatperi­oden.”

Statliga Swedavia äger Bromma flygplats och hyr marken av Stockholms stad. Nuvarande hyresavtal löper ut 2038.

Vill bygga bostäder

Socialdemo­kraterna i Stockholms stad har tidigare uttalat att flygplatse­n ska avvecklas för att lämna plats åt bostäder. Ett beslut om att

Den nya regeringen tänker inte lägga ned Bromma flygplats under kommande mandatperi­od. Vänstermaj­oriteten i Stockholms stad ska kontakta regeringen i frågan.

Vi kommer att kontakta regeringen.

lägga ned flygplatse­n är dock en fråga för regeringen, som enligt Tidöavtale­t alltså inte har för avsikt att ta några beslut om flygplatse­ns framtid under den kommande mandatperi­oden.

Karin Wanngård (S), nytt finansborg­arråd i Stockholms stadshus, som ingår i den nya politiska majoritete­n med V och MP, är besviken:

– Det är ett enormt bak

slag, jag hade gärna sett att Bromma flygplats avvecklas i förtid så att vi kan bygga bostäder på marken. Men det bara Swedavia (statens bolag, reds anm)., alltså staten, som kan säga upp avtalet. Det är väldigt tråkigt att de högerkonse­rvativa väljer den här vägen.

– Vi kommer att kontakta regeringen för att höra hur allvarligt menat de vill driva det här.

Kan staden välja att bryta markavtale­t i förtid och ta skadestånd­skostnaden?

– Nej, det skulle bli så oerhört dyrt, säger Wanngård.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden