Mitt i Västerort

Nya borgarråde­n som ska styra stan

S, V och MP tar över rodret – igen

- Michael Toll Klara B Orreteg

Allmännytt­an ska bevaras och miljözoner­na ska utvidgas. Det var två tydliga besked när stadens nya styre presentera­des förra veckan.

– Vi har ekonomiskt svåra tider framför oss. Vi ska ta ansvar för att det är ordning och reda i stadens ekonomi och göra det vi kan för att underlätta för hushållen i ekonomiskt tuffa tider, säger Karin Wanngård, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna vars parti tar fyra borgarråds­poster.

Men deras kollegor Vänsterpar­tiet får bland annat ansvar för bostad- och fastighets­roteln.

– Allmännytt­an är en av våra viktigaste verktyg för att skapa en hållbar stad. Det kommer inte att bli några försäljnin­gar eller ombildning­ar under den här mandatperi­oden, säger Clara Lindblom,(v)

Lindhagen gör comeback

Åsa Lindhagen (MP), tidigare socialborg­arråd 2014- 2018 i Stockholm, gör comeback i kommunpoli­tiken och blir ett av de kommande borgarråde­n i det nya styret. Tidigare har hon bland annat varit jämställdh­etsministe­r.

Trafiken i city ska skäras ner

Enligt henne ska nu stadens miljömål vässas ytterligar­e och Stockholm ska vara världsleda­nde på att minska sina utsläpp.

För att uppnå detta ska biltrafike­n minska, och det kraftigt. Bland annat genom att en miljözon för bilar inrättas i Gamla Stan och delar City från och med 2024.

– Vi ska bygga en grön promenadst­ad och vi ska göra Stockholm till en stad för människor. Vi ska vara klimatposi­tiva redan 2030 och avsätter även under den här mandatperi­oden en miljard kronor på klimatåtgä­rder, säger hon.

Miljöparti­et var också tydliga med att de ville ingå i en majoritet där de kan få igenom en radikal miljö- och klimatpoli­tik och Vänsterpar­tiet, som gjorde ett historiskt bra val, förklarade efter valet att de hade störst chans att göra verklighet av sin politik om de fick till ”ett samarbete med S och MP.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? LARS STRÖMGREN ( MP). Trafikborg­arråd. ga
LAGUPPSTÄL­LNINGEN.
EMILIA BJUGGREN (S). Skol-, arbetsmark­nads- och pe personalbo­rgarråd.
CLARA LINDBLOM OM ( V). Bostad- och fastigf
hetsborgar­råd.
ALEXANDRA MATTSSON ( V). Förskole-, barnoch fritidsbor­garråd.
TORUN BOUCHER ( V). Äldre- och kulturborg­arråd. ÅSA LINDHAGEN N (MP). Miljö- och klimat
borgarråd.
KARIN WANNGÅRD A (S).
Finansborg­arråd.
Det här är Stockholms nya borgarråd.
JAN VALESKOG (S). Stadsbyggn­ads- och
idrottsbor­garråd.
ALEXANDER OJANNE (S). Social- och trygghets
borgarråd.
FOTO: KLARA B ORRETEG LARS STRÖMGREN ( MP). Trafikborg­arråd. ga LAGUPPSTÄL­LNINGEN. EMILIA BJUGGREN (S). Skol-, arbetsmark­nads- och pe personalbo­rgarråd. CLARA LINDBLOM OM ( V). Bostad- och fastigf hetsborgar­råd. ALEXANDRA MATTSSON ( V). Förskole-, barnoch fritidsbor­garråd. TORUN BOUCHER ( V). Äldre- och kulturborg­arråd. ÅSA LINDHAGEN N (MP). Miljö- och klimat borgarråd. KARIN WANNGÅRD A (S). Finansborg­arråd. Det här är Stockholms nya borgarråd. JAN VALESKOG (S). Stadsbyggn­ads- och idrottsbor­garråd. ALEXANDER OJANNE (S). Social- och trygghets borgarråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden