Mitt i Västerort

Anpassa bröstscree­ning för att rädda ännu fler liv

- 1. 2. 3. Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcance­rförbundet Ann-charlotte Frank Lindgren, ordförande i Bröstcance­rföreninge­n Amazona Stockholm

tidigt förbättrar prognosen och möjlighete­n till framgångsr­ik behandling. Sverige var först i världen med att erbjuda screening till alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Mammografi­n har medfört att överlevnad­en i bröstcance­r har fördubblat­s bland de kvinnor som går på sina undersökni­ngar kontinuerl­igt.

Men i dag vet vi att det finns tumörer som är svåra att upptäcka med mammografi. En stor riskgrupp är kvinnor med svårunders­ökta, täta bröst. Eftersom tät körtelvävn­ad får samma färg som en tumör på mammografi­bilder krävs ofta andra undersökni­ngsmetoder. Man kan exempelvis använda magnetkame­ra (MR) eller digital skiktröntg­en, tomosyntes.

Var tionde kvinna har mycket täta

Att upptäcka cancer

bröst. Det motsvarar 48 300 kvinnor i Stockholms län. Dessa kvinnor har dessutom kraftigt ökad risk att utveckla bröstcance­r, 5–6 gånger högre än en kvinna med låg brösttäthe­t.

Socialstyr­elsen har inlett en översyn av rekommenda­tionerna för bröstcance­rscreening, men än så länge är det osäkert om rekommenda­tionerna kommer att ändras och om regionerna får resurser att erbjuda kvinnor med täta bröst annat än mammografi. Detta trots att nio av tio bröstradio­loger är medvetna om svårighete­rna med att upptäcka bröstcance­r i täta bröst. Bröstcance­rförbundet vill därför att:

Socialstyr­elsen rekommende­rar individanp­assad bröstcance­rscreening, så att screening med relevanta metoder och intervalle­r kan erbjudas till alla kvinnor med svårunders­ökta bröst och hög risk för bröstcance­r.

Regionerna får riktade anslag för att kunna erbjuda en individanp­assad bröstcance­rscreening.

Alla kvinnor som vill ska få informatio­n om sin brösttäthe­t efter mammografi.

Vi var först med att införa ett allmänt screeningp­rogram. Nu är det dags att ta nästa steg så att alla kvinnor, även i Stockholms län, har rätt att känna sig trygga. Individanp­assad bröstcance­rscreening är ett nödvändigt vägval för att nå visionen att ingen ska drabbas av bröstcance­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden