Mitt i Västerort

Fler resenärer tillbaka på Bromma flygplats

Lyft efter luftgrop Flygtrafik­en tillbaka på 60 procent

- Anders Gustafsson 073-515 92 56 anders.gustafsson@mitti.se FINNS MOTRÖSTER. FOTO: MOSTPHOTOS

Resenärern­a börjar återvända till Bromma flygplats. Men ordförande i Swedavia tror inte att antalet flygpassag­erare kommer tillbaka i samma omfattning som före pandemin.

Pandemin orsakade som bekant en dipp i flygresand­et.

– Vi hade nästan ingen trafik på Bromma och Arlanda till följd av restriktio­ner. Det var en väldig ekonomisk utmaning för oss på Swedavia, säger Åke Svensson, ordförande i Swedavia, det statliga bolaget som äger Bromma flygplats, och hyr marken av Stockholms stad fram till 2038 enligt nuvarande hyresavtal.

Intäkter försvann samtidigt som Swedavia, som förutom Bromma äger nio andra flygplatse­r i landet, fortfarand­e hade kostnader.

Bolaget begärde, och fick, mer pengar i form av ett aktieägart­illskott av ägaren staten.

– Det var i det sammanhang­et vi fick frågan från regeringen, hur skulle det fungera att stänga Bromma i förtid. Vi gjorde en analys. Ur vårt företagspe­rspektiv och vår ansträngda situation skulle det vara fördelakti­gt att stänga Bromma i förtid och lägga all flygtrafik på Arlanda, säger Åke Svensson.

Diskussion

En politisk diskussion följde som slutade med att Swedavia skulle driva Bromma vidare.

– Vi förstod att det fanns annan hänsyn att ta. Nu är vi igenom den fasen, flyget har nästan helt återhämtat sig, säger Svensson.

Ökning

Under 2022 har det skett en ökning av antalet flygpassag­erare på Bromma flygplats. I september 2022 var andelen flygpassag­erare tillbaka med 60 procent jämfört med september 2020. För Swedavia som helhet är flygtrafik­en tillbaka på en något högre nivå, ungefär 80 procent.

Hur går det för ekonomiskt för Bromma?

– Nu redovisar vi inte flygplatse­r var för sig, vi har ett nätverk av flygplatse­r. Men Swedavia är långsiktig­t lönsamt.

Hur ser framtiden ut?

– Vi har ingen fast prognos utan olika scenarier men det är rimligt att tro att en del av resandet inte kommer tillbaka i och med möjlighete­n att arbeta digitalt.

Finns Bromma flygplats kvar om tio år?

– Ja, det tror jag.

En läsare vill hellre ha skyskrapor än flyg på Bromma flygplats.

Vi hade nästan ingen trafik på Bromma och Arlanda till följd av restriktio­ner.

 ?? FOTO: ORLANDO G BOSTRÖM
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Åke Svensson, ordfö
rande i Swedavia.
ÅTER VISS LUFT UNDER VINGARNA.
I maj 2020, första pandemiåre­t, registrera­des 192 flygpassag­erare på Bromma flygplats.
I maj 2022 registrera­des 110 527 passagerar­e.
Januari-augusti 2022 flög 654 604 passagerar­e från Bromma.
Helåret 2020 flög
479 400 passagerar­e från Bromma, varav 320 773 innan restriktio­nerna.
Bromma flygplats har under 2022 fått tillbaka drygt hälften av andelen passagerar­e
FOTO: ORLANDO G BOSTRÖM FOTO: MIKAEL ANDERSSON Åke Svensson, ordfö rande i Swedavia. ÅTER VISS LUFT UNDER VINGARNA. I maj 2020, första pandemiåre­t, registrera­des 192 flygpassag­erare på Bromma flygplats. I maj 2022 registrera­des 110 527 passagerar­e. Januari-augusti 2022 flög 654 604 passagerar­e från Bromma. Helåret 2020 flög 479 400 passagerar­e från Bromma, varav 320 773 innan restriktio­nerna. Bromma flygplats har under 2022 fått tillbaka drygt hälften av andelen passagerar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden