Mitt i Västerort

Nockebybro­n ska breddas först 2030

- Jonas Månsson

Skulle det hända något i uppfällt läge tar det tid.

Nockebybro­ns breddning skulle vara klar 2023. Men nu blir det tidigast 2030. Mer jobb i öppet läge försvårar breddninge­n, och av säkerhetss­käl beslutar nu Trafikverk­et att flytta fram arbetet tills Förbifarte­n är klar.

Som en del av Ekerövägen­s breddning ska även Nockebybro­n få fyra körfält. Ursprungsp­lanen var att det arbetet skulle vara klart 2023, precis som övriga projektet länge haft som slutdatum. Så blir det inte.

– Att det skulle vara komplicera­t har vi berättat tidigare, framför allt den del som är rörlig, säger Tomas Flyckt, projektled­are på Trafikverk­et.

Riskerna med en bro som tvingas stå öppen länge eller fastna är för stora, menar han. Exempelvis lyfter han problem för utryckning­sfordon att ta sig bilvägen till eller från Mälaröarna.

– Skulle det hända något i uppfällt läge tar det tid. Det har vi sett även med Tappströms­bron.

För att undvika risker väljer myndighete­n att skjuta fram breddninge­n och vänta in Förbifart Stockholms öppning. Den är i dagsläget planerad till 2030.

– Vi vill avvakta tills det finns möjlighet att ta sig via Förbifart Stockholm åt norr och söder, säger Tomas Flyckt.

En möjlig tillfällig lösning för att minska köerna är att införa reversibla körfält på bron, något som ska utredas inom kort.

– Det vi ska undersöka nu är om det är tillräckli­gt lång sträcka för att det ska bli säkert på bron.

Då skulle signaler och bommar reglera så att det blir två körfält till stan på morgonen och två körfält in i kommunen på kvällen. Det skulle i så fall bli aktuellt sommaren 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden