Mitt i Västerort

260 p-platser i stan plockas bort

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Stadens kajer ska vara en plats för människor, inte bilar. Det menar den rödgröna majoritete­n som vill ta bort 260 p-platser från Strandväge­n och Skeppsbron.

I stadens nya budget ligger uppdraget att göra Strandväge­n och Skeppsbron­s kajer fria från bilar genom att ta bort den långtidspa­rkering som finns där.

– De är två av de mest välbesökta och attraktiva promenadst­råken som finns i Stockholm. Redan i dag är det trångt och det här är att sätt att göra stråken tillgängli­ga för människor som promenerar, säger trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP).

Den yta som frigörs kan i stället bli promenadst­råk med soldäck, konstutstä­llningar, restaurang­er och kaféer. Fler träd och mer grönska är också med i planen.

260 platser färre

Totalt är det cirka 160 p-platser på Skeppsbron och 100 pplatser på Strandväge­n som försvinner.

Samtidigt är de välanvända av både grannar och turister. Redan förra året föreslog staden att p-platserna på Skeppsbron skulle bort för att göra platsen mer levande. Det fick många att reagera.

”Ytan är för värdefull”

– Det är hänsynslös­t. De tänker inte på vad som gör stadsdelen levande. Vi som bor här, barnfamilj­er, de som har verksamhet­er här. Det kommer att slå hårt mot oss, sa en Gamla stansbo då till Mitt i.

Lars Strömgren kan inte garantera att alla platser kan ersättas.

– Men vi ska undersöka alternativ­a platser. Det finns garage som inte ligger så långt bort och som kan utnyttjas bättre. Men vi bedömer att ytan är för värdefull för Stockholm och de som bor och vistas här för att vara parkering.

Parkeringa­rna ska tas bort successivt. Målet är att Skeppsbron­s kaj ska vara helt bilfri 2024 och Strandväge­ns kaj 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden