Mitt i Västerort

Sångfågeln Klara har blivit idol

Spångas stolthet blev trea i Sveriges största musiktävli­ng. Klara Almström berättar om upplevelse­n av idolbubbla­n, kändisskap­et och känslan hon får av att stå på scen. MUSIKTÄVLI­NG. Har hittat hem: ’’Känslan går att jämföra med att vara nykär’’ LUNDA

- ARTISTERI. Text: Johan Åkesson

Roligt att represente­ra

Spånga och att göra det på hemmaplan.

När Klara Almström ställde sig framför Idoljuryn i Kulturhuse­t i april hade hon svårt att tro att hon lite drygt sju månader senare skulle stå i semifinal som en av topp fyra.

– Det går inte att greppa hur långt jag faktiskt kom i tävlingen, hon.

Det blev en tredjeplat­s i årets upplaga av Idol för Klara Almqvist. En gråmulen onsdag, två dagar före semifinale­n, åkte Mitt i till NEP Studios i Lunda industriom­råde.

Vi möter upp henne och slår oss ner i ett kyffe mellan scen- och studioingå­ngen. Runt omkring oss står allt från fotobås till sponsorpro­dukter från diverse chips- och dryckestil­lverkare.

Hittat sin stil

Under sin audition framförde hon britten Mark Ronsons hitlåt Don’t leave me lonely. Fyra rungande ’’ja’’ senare var hennes idolresa inledd. Hösten har hon till stor del ägnat i Lunda industriom­råde, där inspelning­sstudion ligger.

– Det är roligt att represente­ra Spånga och att få göra det på hemmaplan. Det känns tryggt att vara nära hemmet.

Klara lyckades ta sig till en tredjeplat­s utan att hänga löst en enda gång, något som inte är allt för vanligt. Detta är något hon tror kan hänga ihop med att hon testat sig fram för att hitta just sin stil.

– Jag älskar att sjunga på svenska vilket jag upptäckt under idolresan. Nu har jag hittat något som fungerar, och folk verkar tycka om det också, säger hon.

Inspiratio­nen till detta har hon också tagit från sina förebilder som också sjunger på svenska.

– Mina förebilder just nu är Veronica Maggio, Moonica Mac och Amanda Ginsburg. Och Amanda Ginsburg är nog den jag hämtar mest inspiratio­n ifrån. Hon är så härlig och jordnära. Hon är som jag vill vara rent artistiskt, fast jag är lite mer poppig.

En idol för andra

Att vara en av dem som tar sig längst i tävlingen medför också ett visst kändisskap.

– Det är svårt att greppa att jag blivit någon slags idol för andra. Jag skulle säga att det är svårt att förstå då jag ser mig själv som samma Klara som jag alltid varit. En tjej som bor i Spånga och går i skolan, liksom.

Du är väl forfarande den personen? – Ja, men innan var jag helt okänd. Nu tittar folk när man går på stan. Det är annorlunda.

Hon berättar att hennes största dröm är att vara artist och stå på scenen, vilket skapar väldigt starka känslor.

– Känslan av att stå på scenen går att jämföra med att vara nykär, det är det närmsta jag kan förklara, säger hon och ler.

Hitta en balans

Under hösten har Klara Almqvist gått från klarhet till klarhet, något även idoljuryn prisat henne för. Och just juryns bedömning är något hon tagit åt sig av, samtidigt som hon poängterar att det varit viktigt att finna en balans i det man tar till sig av.

– Jag har nog tagit åt mig ganska mycket av vad juryn säger. Deras ord men också vad fans på sociala medier säger, skulle jag säga. Vi har haft coacher och andra som hjälpt oss också. Det viktiga är att hitta en balans. Jag måste ju inte alltid hålla med heller.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? IDOL.
”Känslan av att stå på scenen går att jämföra med att vara nykär”, säger Spångabon Klara Almström.
FOTO: FRED MILLER IDOL. ”Känslan av att stå på scenen går att jämföra med att vara nykär”, säger Spångabon Klara Almström.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? Klara Almström under repetition­en av Rosa himmel inför semifinale­n. Under repetition­erna tar Klara i ordentligt. Allt måste sitta inför fredagens tv-sändning.
FOTO: FRED MILLER Klara Almström under repetition­en av Rosa himmel inför semifinale­n. Under repetition­erna tar Klara i ordentligt. Allt måste sitta inför fredagens tv-sändning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden