Mitt i Västerort

Staden vill ha två lärare i varje klass

”Dags att börja rekrytera”

- Klara B Orreteg FÖRHANDLIN­GAR. FOTO: NAOMI GROSSMAN

Två lärare i varje klassrum. Det är målet för stadens nya styre. Men hur ska satsningen utformas? Och vilka lärare gäller det, frågar sig lärarfacke­t i Stockholm.

Både Moderatern­a som Socialdemo­kraterna gick till val med löftet om att införa tvålärarsy­stem i skolan.

Enligt det nya styret ska man infria löftet, men det kan ta tid.

I dag finns det 7 700 lärare i Stockholms stads grundskolo­r. Ska man ha två lärare i varje klassrum innebär det alltså en rejäl ökning av antalet lärare.

David Gustafsson är vice ordförande för Lärarförbu­ndet i Stockholm. Han tycker att förslaget är otydligt utformat.

– Vi vet ju inte hur de har tänkt. Ska det även gälla praktiska och estetiska lärare? Ska lärare i fritidshem också vara två? Är det bara grundskoll­ärare som räknas in? Eller är det bara mentorerna de menar kanske?

Dyr satsning

Innan budget är lagd går inget att säga säkert, men enligt skolborgar­rådet Emilia Bjuggren (S) handlar det till att börja med om grundskola­n. En satsning som kommer att kosta mycket pengar, och Emilia Bjuggren trycker på vikten av att statsbidra­get för likvärdig skola får vara kvar. Vilket för 2023 gäller drygt 351 miljoner kronor, en liten ökning från 2022 års 344 miljoner kronor.

– Jag kan inte nog understryk­a hur viktigt det är att det blir kvar. Det nämns inte i Tidöavtale­t så vi är lite oroliga.

I grunden är dock Lärarförbu­ndets David Gustafsson positiv till förslaget. De lärare han vet som jobbat med två lärare i klassrumme­t har tyckt att det varit bra, till exempel i Järva.

– Det är däremot viktigt att de man anställer är behöriga lärare och att båda två har samma status. . Det ska inte vara a en assistent eller så. . Sen måste det vara a en stadigvara­nde satsning.

Ingen öronmärkt satsning Allra helst skulle han se att det blir en satsning med öronmärkta pengar så att skolorna inte skulle kunna använda pengarna till något annat. Men så kommer det förmodlige­n inte bli.

Emilia Bjuggren menar att det inte får fastna i att handla om skolans styrning. Det här är en satsning för eleverna.

– Det är jättevikti­gt att det här görs tillsamman­s med både lärare och rektorer såklart. Pengarna ska ju dit de behövs mest. Men det är klart att vi också är lyhörda för att det kan vara andra saker där de bättre behövs, som till exempel elevhälsan, säger Emilia Bjuggren.

Budgeten ska läggas fram i kommunfull­mäktige den 12–13 december.

En satsning på ett tvålärarsy­stem kommer att börja i grundskola­n enligt skolborgar­rådet Emilia Bjuggren (S).

 ?? FOTO: LÄRARFÖRBU­NDET ?? David Gustafsson.
FOTO: LÄRARFÖRBU­NDET David Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden