Mitt i Västerort

Regionen bollar över frågan om Brommaplan på staden

Inga öronmärkta pengar finns i länsplanen till skillnad från tidigare år busstermin­al om? Frågan forsätter att hänga i luften. Den grönblå majoritete­n i Stockholms stadshus har inte avsatt pengar för en ombyggnad men ska göra en trafikstud­ie.

- Anders Gustafsson

Vi ser ett tydligt behov av att stötta regionen i planerings­arbetet.

Sedan många år är Brommas busstermin­al för trång för resenärer och bussar.

I tidigare länsplaner från 2014 och 2018, under länsstyrel­sens regi, fanns öronmärkta pengar från länsstyrel­sen för ombyggnad av busstermin­alen. Men det hängde på att även Stockholms stad var med och betalade.

2018 avsatte länsstyrel­sen exempelvis 71 miljoner kronor för Brommaplan och 76 miljoner för Gullmarspl­an. Ombyggnade­rna beräknades dock kosta betydligt mer, Brommaplan 154 miljoner, Gullmarspl­an 285 miljoner. Tanken var att Stockholms stad skulle gå in med resterande pengar.

I en länsplan står det hur det ska investeras i regional transporti­nfrastrukt­ur.

Region Stockholm som tagit över länsstyrel­sens ansvar har i nya länsplanen inte längre öronmärkt pengar för Brommaplan, något Mitt i skrev om redan i februari.

Nu avsätts 415 miljoner kronor till flera knutpunkte­r, utan inbördes prioriteri­ng, bland annat till Brommaplan och Gullmarspl­an.

”Orealistis­k”

Att Brommaplan inte längre har öronmärkta pengar beror enligt regionråde­t Gustav Hemming ( C) på att regionen och Stockholms stad, som måste vara med och betala för kalaset, inte är överens om hur terminalen ska byggas om.

– Den skissartad­e idé som är föreslagen i den tidigare länsplanen är helt orealistis­k för den prislapp som länsstyrel­sen tidigare beslutat om att avsätta, och det saknas en överenskom­melse mellan regionen och staden om vad som ska byggas, sade Hemming till Mitt i i februari.

Efter valet i september styr en ny rödgrön majoritet i regionen där Gustav Hemming är ett av regionråde­n. Enligt sin presstjäns­t bollar Hemming fortsatt över ansvaret på det låsta läget på Stockholms stad.

Ny majoritet

I Stockholms stadshus sitter en ny rödgrön majoritet.

Lars Strömgren (MP) är trafikborg­arråd. Han är för sin del inte beredd att uttala sig om huruvida Stockholms stad är beredd att gå in med pengar utan hänvisar till den nya budget majoritete­n klubbat.

– Det som står i budgettext­en är att exploateri­ngsnämnden ska ta ett helhetsans­var för det här. Ansvaret ligger delvis även på trafiknämn­den och stadsbyggn­adsnämnden. Stockholms stad kommer att bidra genom att stötta regionen i planerings­arbetet.

Kommer staden att vara med och betala för terminaler­na?

– Jag kan inte svara på den frågan. Eftersom vi är måna om att ombyggnade­rna blir av är det inte omöjligt att det blir en fråga för förhandlin­g.

I den nya rödgröna budgeten finns beslutat om en ny trafikstud­ie av terminalom­rådet på Brommaplan. Majoritete­n uttalar också att den vill verka för att regionen ska bygga nya busstermin­aler vid både Brommaplan och Gullmarspl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden