Mitt i Västerort

Stulna bilar hittades på Kanarieöar­na Så stjäls lyxbilarna

- Michael Toll michael.toll@mitti.se Tjuvarna använder De stulna

Gränspolis­en har beslagtagi­t 19 exklusiva bilar från Stockholm i fartygscon­tainrar.

Under hösten har gränspolis­en i Stockholm arbetat med en stöldvåg av så kallade premiumbil­ar i Stockholm.

19 bilar har man hittills lyckats hitta.

Nio av dem stoppades av svensk polis när de var på väg att lastas om i en container i Las Palmas för vidare färd mot Västafrika.

Andra bilar har hittats

i containrar i Stockholms­området.

– Vi ser att de här bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrika­nska länder, säger Daniel Almskog, tillförord­nad gruppchef för gränspolis­ens grupp mot internatio­nella brottsnätv­erk.

Polisen ser en tydlig koppling mellan bilstölder­na och internatio­nella brottsnätv­erk.

– En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika kan vara betalning för narkotika som förs in i landet, säger Daniel Almskog.

Nyligen inleddes en rättegång i ärendet. Fyra män står åtalade för grovt häleri och förra veckan häktades ytterligar­e två personer, även de för grovt häleri.

– Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utrednings­läget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhe­t kunna gripa och lagföra fler personer framöver, säger Daniel Almskog.

● sig oftast av tekniskt avancerad utrustning där de kapar signalen från bilens bilnyckel och sedan kan öppna, starta och köra iväg med bilen.

● bilarna får ett nytt chassinumm­er, nya förfalskad­e fordonshan­dlingar och kan sedan säljas på marknader i andra länder som bättre begagnade bilar till ovetande köpare.

KÄLLA: POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden