Mitt i Västerort

Fokus på välfärd och klimat kommande år

Siffrorna har presentera­ts

- Filip Magnusson I Michael Toll FOTO: ANGIE GRAY

År 2030 ska Stockholm vara en klimatposi­tiv stad. Även välfärden ska få ett lyft, menade finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

– Vi ökar skolbudget­en med mer än en miljard kronor.

Förra veckan presentera­de det nya styret majoritete­ns förslag till 2023 års budget.

Välfärden med skola och förskola samt klimatet är de frågor som det ska satsas mest på i ett tufft omvärldslä­ge, meddelade det nya styret gemensamt.

– Stockholm röstade för ett jämlikt styre. Det har vi hörsammat, säger Karin Wanngård (S) som såg nöjd ut med budgeten under presentati­onen.

– Vi satsar 400 nya miljoner på förskolan, säger Clara Lindblom ( V), och säger vidare att i nio av stadens 13 stadsdelar har inskrivnin­gsgraden på förskolorn­a minskat.

Åsa Lindhagen kommer in på klimatfråg­an:

– Vi tidigarelä­gger målet om en klimatposi­tiv stad till år 2030, säger hon.

Tidigare var målet att detta skulle uppnås till år 2040, så målet tidigarelä­ggs tio år.

Satsar på allmännytt­an

Clara Lindblom slog fast att 3 500 bostäder ska byggas av stadens tre allmännytt­iga bostadsbol­ag under mandatperi­oden.

Järvas utveckling, både ”socialt och fysiskt” som man kallade det, får särskilt utrymme.

– Det handlar om rimliga hyror, satsningar i det offentliga rummet och att stärka socialtjän­sten, säger Karin Wanngård när hon kommer in på Järva.

Under presentati­onen framgick det att det bland annat ska det satsas på följande: ✔ Klimatet: 1,2 miljarder kronor går till olika klimatinve­steringar.

✔ Skolan: Skolbudget­en ökar med en dryg miljard kronor. ✔ Förskolan: Ny förvaltnin­g och nämnd för förskolan, samt cirka 400 miljoner kronor i höjda anslag.

✔ Arbetslösh­et: Arbetslösa unga ska vara ute i arbete, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Även fler utbildning­ar inom stadens regi för vuxna för att möta lågkonjunk­tur och kompetensb­rist.

Bra samarbete

När det stod klart att S, V och MP tillsamman­s skulle ta över styret i Stadshuset lovade de att partierna hade många frågor som de i grunden var eniga om. Och hittills tycks samarbetet fungera utan gnissel.

– Jag är jättenöjd. Vi är ett samkört styre och vi har jobbat ihop förut”, säger Clara Lindblom.

MAJORITET.

Clara Lindblom (V),

Karin Wanngård (S) och Åsa Lindhagen (MP).

Vi tidigarelä­gger målet om en klimatposi­tiv stad till år 2030.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden