Mitt i Västerort

Jan Jönsson kritisk till att stadsdelar­na slås ihop

Ihopslagni­ngen av stadsdelar på remiss

- OROLIG. FOTO: PRESSBILD/LIBERALERN­A Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Att Spånga-tensta och Rinkeby-kista slås ihop oroar socialborg­arrådet Jan Jönsson (L)

– Detta gagnar inte Järvas trygghetsa­rbete.

Det har varit förhålland­evis tyst från tjänstemän och lokalpolit­iker sedan det nya tyret beslutade att slå ihop Spånga-tensta och RinkebyKis­ta till stadsdelen Järva, samt att slå ihop Östermalm och Norrmalm till Norra innerstan.

”Gagnar inte Järvaborna”

Me nu reagerar förra socialborg­arrådet Jan Jönsson (L). Han menar att trots att satsningen i Järva är välkommen i den här typen av stora omorganisa­tioner, som sammanslag­ningar av stadsdelar, gör att socialtjän­sterna blir väldigt inåtvända i flera år.

– Vi har just nu en situatione­n där skjutninga­r och gängbrotts­lighet behöver hanteras, samtidigt ska då plötsligt dessa organisati­onsförändr­ingar genomföras?

– Man måste jobba in nya rutiner och så vidare. Det gagnar varken Järvas trygghetsa­rbete eller Järvaborna, säger han.

Moderatern­a

har

varit

Förra socialborg­arrådet i Stockholm, Jan Jönsson (L), ser faror med sammanslag­ningen av stadsdelar­na i Järva och i norra innerstan.

Skjutninga­r och gängbrotts­lighet behöver hanteras.

överens med de rödgröna sedan tidigare om fördelar med en sammanslag­ning av Östermalm och Norrmalm. Bland annat har det ansetts finnas en stor potential att jobba gemensamt med trygghetsf­rågorna och att stadsdelsg­ränserna varit ett hinder.

– Järvaborna får nu längre till de förtroende­valda än

vad de haft. Sammanslag­ningen gynnar inte demokratin. Detsamma gäller att Östermalm och Norrmalm blir till Norra innerstan.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) sa nyligen att Järvas utveckling både ”socialt och fysiskt”, ska få särskilt fokus under mandatperi­oden. Det handlar framförall­t om att arbeta för att få till stånd rimliga hyror i hyresrätte­rna, genomföra satsningar i det offentliga rummet och att stärka socialtjän­sten.

 ?? ?? Den nya politiska majoritete­n i stadshuset meddelade i oktober att Spånga-tensta och KistaRinke­by blir till stadsdelen Järva och Östermalm och Norrmalm blir Norra innerstan.
Förslaget om sammanslag­ning skickas ut på remiss mitten av december.
Den nya politiska majoritete­n i stadshuset meddelade i oktober att Spånga-tensta och KistaRinke­by blir till stadsdelen Järva och Östermalm och Norrmalm blir Norra innerstan. Förslaget om sammanslag­ning skickas ut på remiss mitten av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden