Mitt i Västerort

De ilskna ropen handlade om kärlek

-

”Lyset, hörrö!”. Mannens röst är hård. Spandexbra­llor och dyr cykel. Vad vet han om mig och mitt cykellyse? Om att jag verkligen älskar både lysen och relexvästa­r. Tänker ota på detaljerna som gör världen till en plats där olyckor kan minimeras. Där smärtan, sorgen och en massa elände kan hållas stången.

Skulle jag ha skrikit eter spandexbra­llan? Att lyset hade slocknat för bara en liten stund sedan? Att jag väl ändå måste ha rätt att cykla vidare till närmaste afär för att köpa nya batterier?

Vad vet han om min dag?

Mina steg på jorden? Min cykeltur?

Om en stund fattar även hon vad det handlar om.

Det är den tiden på året nu.

Himlen är becksvart när jag cyklar från jobbet. Har jag otur och lyset slocknar ser jag till att välja de riktigt upplysta vägarna. Sedan inns det ju vissa partier som är mörka. Då cyklar jag riktigt sakta förstås.

Men mest är det upplyst, förutom på den där korta sträckan där en gatlykta är trasig och en taxichaufö­r skriker: ”Cykellyset! För fan!”

Vad vet han om min dag? Man måste väl kunna åka ett par kvarter med en lykta som inte lyser! Eller kanske lera kvarter. Och lera dagar.

Stannar till och köper batterier. Plötsligt lyser cykellampa­n så vackert och klart. Så tryggt.

Tack taxichaufö­ren och spandexbra­llan! Om han ens hade spandexbra­llor spandexbra­llor. Billigt av mig att komma dragandes me med den schablonen. Och kanske var det i inte bara ilska i deras röster. Kanske fan fanns där även oro? Eller varför inte kärlek? kärlek

En kvin kvinna med lockar som laddrar i vinden cy cyklar förbi. ” Ta det lugnt i kurvan där framme”, f ropar jag. ”Är glashalt. Och glö glöm inte hjälmen!”

Viss Visst, det var beskätigt men jag känd kände mig lite rusig. Fick en kall blic blick tillbaka. Spela roll, om en stu stund fattar även hon vad det ha handlar om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden