Mitt i Västerort

Utredninga­r lades FAMILJETRA­GEDI.

Efter misstänkt tjänstefel: Åklagare anser

- VÄSTERORT

Fler gånger larmades polisen till lägenheten i västerort. Socialtjän­sten hade meddelat polisen att 15-åringen var ”väldigt utagerande” och hade en ”våldsam aggressivi­tet.” Flera hot mot familjemed­lemmarna ska ha uttalats, och både psykiskt och fysiskt våld ska ha skett enligt anmälninga­r. Polisen valde att orosanmäla.

I juli i år greps den 15-åriga lickan, misstänkt för att ha mördat sin yngre bror. Hon sitter i skrivande stund häktad i väntan på rättegångs­förhandlin­g.

Mitt i har gått igenom

Särskilda åklagarkam­marens utredning av polisens hantering av lickan innan mordet skett.

Den ordinarie lokalpolis­chefen i Vällingby Johan Olsson upptäckte eter pojkens död att den ansvarige förundersö­kningsleda­ren på ungdomsgru­ppen hade lagt ner tidigare polisutred­ningar mot lickan – trots vittnesmål om dödshot och våld inom familjen. Johan Olsson anmälde misstänkt tjänstefel till Särskilda åklagarkam­maren.

Men enligt chefsåklag­are Marianne Nordström har förundersö­kningarna lagts ner på grund av resursbris­t och stress.

– Det har varit orimligt för ungdomsgru­ppen att hantera den mängd ärenden de hat, säger hon till Mitt i.

Endast två utredare Polismyndi­gheten har direktiv om tio utredare i Vällingbyp­olisens ungdomsgru­pp – under perioder har de varit nere på två. Gruppen har varit ”kratigt underbeman­nad”, som Marianne Nordström uttrycker det.

– Det är ovanligt att misstänkta tjänstefel visar sig handla om resursbris­t. Det ligger snarare på en arbetsgiva­re att leda och fördela arbetet och se till att det inns tillräckli­ga resurser, säger hon.

Mamman ville inte driva polisärend­ena vidare – hon hoppades att situatione­n skulle förbättras genom socialtjän­sten och familjebeh­andlaren. Polisen ansåg därför att bevis saknades för att hålla utredninga­rna öppna.

Men polisen borde aldrig ha frågat mamman om hon ville ange brotten till åtal. Ringa misshandel och skadegörel­se är inga angivelseb­rott, alltså brott som måste anmälas för att åklagaren ska få väcka åtal. Utredninge­n mot flickan borde därför

 ?? ?? EN POLISBIL UTANFÖR VÄLLINGBYS POLISSTATI­ON.
Resursbris­t i Vällingbyp­olisens ungdomsgru­pp är anledninge­n till att tidigare
EN POLISBIL UTANFÖR VÄLLINGBYS POLISSTATI­ON. Resursbris­t i Vällingbyp­olisens ungdomsgru­pp är anledninge­n till att tidigare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden