Mitt i Västerort

Bilvägar ska bli lekgator – utanför skolor PROJEKT.

Stänger av trafik framför skolor

- FOTO: FRED MILLER Klara Orreteg klara.orreteg@mitti.se 08-550 550 68

De tar inte alls hänsyn till oss som inte bor nära skolan.

Mer plats åt barns lek,

mindre plats för bilar.

Staden satsar på bilfria

gator framför skolor och

förskolor.

Klockan är 07.35 och det är fortfarand­e inte riktigt ljust utanför Mälarhöjde­ns skola när bil eter bil strömmar till längs Lugntorpsv­ägen för att släppa av barn som ska till skolan.

Den här bilden kan snart bli ett minne blott. Den nya majoritete­n vill införa bilfria zoner framför skolor och förskolor och istället skapa lekgator.

– Det är lera saker vi vill åstadkomma, dels att utnyttja utrymmet bättre och få en trafiksäkr­are situation som de facto ger en känsla av trygghet. Så att ler föräldrar vågar låta sina barn gå eller cykla till skolan, säger trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP).

Olga Almquist har just lämnat av barn och är på väg att backa ut på vägen igen. Hon och familjen bor i Fruängen, tio minuters cykelväg bort. Hon blir märkbart irriterad av idén. Lekplatser finns det väl nog av?

– Det är en absurd idé. De tar inte alls hänsyn till oss som inte bor nära skolan. Ska jag låta barnen cykla i det här vädret, säger hon och sytar på snöslasket som ligger på asfalten.

Flyttar bara på bilarna

Rektor Micael Pettersson tycker att det är ett bra incitament. Men ställer sig frågande till hur det kommer bli i praktiken.

– Vi har ett problem med bilar här. Men lyttar man inte bara problemet hundra meter bort?

Cecilia Radway och dottern Edith är på väg in till förskolekl­assen till fots och funderar i samma banor.

FULLT.

Bilar utanför skolor är

ett problem enligt MP.

– Jag tycker det låter vettigt, men jag tror inte att det kommer bli färre bilar.

Enligt Lars Strömgren visar undersökni­ngar att den här typen av åtgärder faktiskt bryter ett mönster än lyttar ett problem. Men samtidigt måste det finnas säkra platser där föräldrar kan lämna av med bil. Och det är inte heller alla skolor som den här lösningen skulle passa.

– Stockholm är en stor kommun med stor variation. Det här ska utredas och vi vill ha en dialog med skolorna, säger Lars Strömgren.

EMOT.

Olga Almquist gillar inte bilförbude­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden