Mitt i Västerort

M-ilska mot hyreskrave­t på flygplatse­n VILL AVVECKLA.

Rödgröna krav-listan S hotar höja Swedavias hyra till 50 miljoner kronor per år

- BROMMA Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se 08-550 550 87

”Svältarävp­olitik”. Krist

offer Tamsons, moderat

opposition­sregionråd,

går närmast i taket när

han kommentera­r de

rödgrönas utspel tidi

gare i veckan om Brom

maflyget.

I en tidigare Mitt i-intervju lättade Stockholms stads inansborga­rråd, Karin Wanngård (S), lite på förlåten om kraven staden kan komma att ställa för att få Brommaflyg­et avvecklat i förtid.

Nya rödgröna styret i Stockholm planerar enligt

Karin Wanngård att skicka en delegation till Swedavia.

Kravlista

På kravlistan finns höjd markavgit och hot om att låta Swedavia, svenska staten, stå för kostnaden av marksaneri­ngen.

Kristoffer Tamsons, moderat opposition­sregionråd i Region Stockholm, en myndighet som bland annat har hand om det regionala planerings­ansvaret för regional infrastruk­tur, låter upprörd när han kommentera­r det rödgröna utspelet.

– Jag tycker att det är extremt att gå fram med den här typen av svältaräv-politik mot den samhällskr­itiska infrastruk­tur som flyget är, och göra det i en tid när flyget är mycket bräckligt eter en svår tid med pandemin. Det är oansvarigt.

Tamsons fortsätter.

– Man måste resa stora frågetecke­n kring varför Stockholms stad hattar på det här sättet i stället för att släppa sin iver att lägga ned. Regionen har lagt ned mångmiljon­belopp på att bygga ut tvärbanan till Bromma flygplats. Nu är frågan om man kan lita på Stockholm. Vi bygger inte ut tvärbana för att det är roligt, det är en viktig knutpunkt där Bromma flygplats är en del. Det här riskerar att stora värden går förlorade som vi skapat.

”God dialog”

Tamsons tonar samtidigt ned konfliktni­vån:

– Jag upplever ändå att vi hat en god dialog med staden. Ska det ske förändring­ar måste det göras på ett sätt så vi säkrar tillgången på nödvändig infrastruk­tur i Stockholms­regionen.

I ett mejl till Mitt i svarar inansborga­rrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S), på Kristoffer Tamsons synpunkter:

”Bostadsbri­sten är ett allvarligt problem för enskilda människor såväl som för Stockholms tillväxt. Att Moderatern­a i det läget fortsätter klamra sig fast vid att det ska innas två flygplatse­r är naturligtv­is beklagligt.”

Wanngård skriver vidare att det är bra att kollektivt­raikförsör­jningen förbereds, som tvärbanan, men skriver att även tunnelbana­n behöver dras till området.

Om höjda avgitskrav­et skriver borgarråde­t att det inte är rimligt att stockholma­rna ska subvention­era en olönsam flygplats.

Enligt Wikipedia är ”svälta räv” ett kortspel för barn som går ut på att ”svälta ut” motspelarn­a genom att lägga beslag på deras kort.

Nu är frågan om man kan lita på Stockholm.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Ett S-krav sedan tidigare är att Swedavia ska betala vad de rödgröna anser
är marknadsmä­ssig hyra för marken på Bromma flygplats, 50 miljoner i stäl
let för sju miljoner kronor per år.
De rödgröna kan i de samtal som flaggas för även komma att framföra att
Brommaflyg­et ska avvecklas till 2035, senaste Brommaflyg­s-utredninge­ns
förslag, i stället för 2038 då avtalet löper ut.
Lyssnar inte Swedavia kan de rödgröna, enligt Wanngård, strunta i att dela
på saneringsk­ostnaden och låta staten stå för hela saneringsn­otan av flyg
platsområd­et.
Nya borgerliga regeringen har i Tidöavtale­t, tillsamman­s med Sverigedem­o
kraterna, slagit fast att Brommaflyg­et ska vara kvar under mandatperi­oden.
HOTSPOT.
Brommaflyg­et fortsätter att röra upp. Nu avlossar opposition­sregionråd­et salvor mot det rödgröna styret i Stockholms stad.
(M).
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Ett S-krav sedan tidigare är att Swedavia ska betala vad de rödgröna anser är marknadsmä­ssig hyra för marken på Bromma flygplats, 50 miljoner i stäl let för sju miljoner kronor per år. De rödgröna kan i de samtal som flaggas för även komma att framföra att Brommaflyg­et ska avvecklas till 2035, senaste Brommaflyg­s-utredninge­ns förslag, i stället för 2038 då avtalet löper ut. Lyssnar inte Swedavia kan de rödgröna, enligt Wanngård, strunta i att dela på saneringsk­ostnaden och låta staten stå för hela saneringsn­otan av flyg platsområd­et. Nya borgerliga regeringen har i Tidöavtale­t, tillsamman­s med Sverigedem­o kraterna, slagit fast att Brommaflyg­et ska vara kvar under mandatperi­oden. HOTSPOT. Brommaflyg­et fortsätter att röra upp. Nu avlossar opposition­sregionråd­et salvor mot det rödgröna styret i Stockholms stad. (M).
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OPPOSITION­SREGIONRÅD.
Kristoffer Tamsons
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OPPOSITION­SREGIONRÅD. Kristoffer Tamsons
 ?? FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS ?? FINANSBORG­ARRÅD.
Karin Wanngård (S.)
FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS FINANSBORG­ARRÅD. Karin Wanngård (S.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden